Изумителен Фокина вгорчи завръщането на Джокович и го елиминира в Монте Карло!

от в 19:25 на 12.04.2022
Калоян Соколов

Новак Джокович се завърна на корта за участие на надпреварата в Монте Карло, след като досега беше играл единствено на турнира в Дубай от началото на годината. Това се дължеше на отказа от страна на сърбина да се ваксинира и така той нямаше право да се включи в Откритото първенство на Австралия, както и в откриващите две надпревари от сериите "Мастърс" през сезона. Днес Ноле излезе за първия си двубой от близо два месеца насам, а негов съперник беше испанецът Алехандро Давидович Фокина. 

Непоставеният играч показа своето майсторство върху червената настилка, което го изведе до четвъртфиналите на Ролан Гарос през миналия сезон. Джокович пък беше на противоположния полюс и се виждаше как страда сериозно от липса на игрова практика, а това помогна на вдъхновения Фокина да запише най-престижната си победа досега в кариерата, надделявайки с крайното 6:3 6:7(5) 6:1. Така 22-годишният тенисист си гарантира среща с един измежду Давид Гофен и Дан Еванс в следващия етап на състезанието.

Топ поставеният срещна сериозни трудности още в откриващото си подаване, но показа характер и взе крехък аванс в резултата. Впоследствие обаче станахме свидетели на пълен обрат от страна на аутсайдера, който спечели цели 14 от следващите 16 точки и се оказа напред с двоен пробив при 4:1 в своя полза. Световният номер едно постепенно намери по-добър ритъм в действията си и изглеждаше, че ще видим поредния обрат от негова страна. Испанецът обаче не се притесни, че преднината му се стопи до 4:3, и влезе в нова впечатляваща серия, която му позволи да спечели комфортно първия сет.

Вторият сет предложи здрава битка и маратонските разигравания изобилстваха. 20-кратният шампион от Шлема често вземаше предимство в тях, ала не се възползваше от него и допускаше необясними грешки от наглед печеливша позиция. Ибериецът пък контраатакуваше с мощни удари далеч зад основната линия, като се отчете с някои впечатляващи уинъри и скоро взе аванс от 3:0 гейма.

Изведнъж балканецът намали значително непредизвиканите грешки, за да осъществи рибрейк, но Фокина не беше казал последната си дума, и на свой ред направи пробив, пласирайки елегантна къса топка пред погледа на безпомощния си съперник. Тогава играта на Алехандро претърпя тотален срив и равенството беше възстановено за 4:4. Проблемите за младока не свършиха дотук, защото той напълно капитулира, правейки 3 поредни двойни грешки и сърбинът можеше да сервира за спечелването на сета.

Обратите продължиха с пълна сила, тъй като беше ред на фаворита да допусне сериозни колебания, докато световният номер 46 все по-често навлизаше навътре в корта и стреляше неспасяемо от любимия си бекхенд. Това помогна на испанеца да излезе напред с 6:5 в геймовете. Непоставеният състезател продължаваше да дава всичко от себе си, правейки зрелищни плонжове в опит да достигне топката и тази сърцатост му позволи да поведе с 4:2 точки в последвалия тайбрек, само че Джокович отново показа своя прословут борбен дух и измъкна дългия гейм, след като спечели последното разиграване чрез първокласен минаващ удар по правата.

Логиката сочеше, че водачът в схемата би трябвало да има сериозно психологическо предимство и се очакваше с лекота да спре устрема на вдъхновения ибериец. Подобно нещо обаче далеч не се случи, а балканецът сдаде още дебютното си подаване с двойна грешка и отново изправи на нокти своите привърженици. Джокович изглеждаше извънредно изтощен и нямаше помен от обичайната му воля за успех, което помогна на Давидович Фокина да поема изцяло контрола над случващото се на корта и всичко изглеждаше решено при 5:1 в полза на испанеца.

Сърбинът отрази мачбол, за да запази интригата жива още малко, но си личеше как няма нужната енергия да се измъкне от поражението и аутсайдерът вече спокойно можеше да освободи емоциите и да се наслади на навярно най-щастливия миг в живота си!


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Изумителен Фокина вгорчи завръщането на Джокович и го елиминира в Монте Карло! Калоян Соколов
Теми:  
atp | алехандро давидович фокина | монте карло | новак джокович | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook