"Какъв човек ще съм, ако не помогна": История за милосърдието на Джокович към млад талант

от в 14:52 на 26.07.2022
Мирела Николова

За никого не е тайна, че Новак Джокович не пропуска възможност да окаже подкрепа на младите сръбски тенис таланти и често може да видим кадри как провежда тренировки в тяхната компания, когато се завърне в родния си Белград. Бившият №1 не само че ги подпомага, давайки им шанс да тренират заедно с него и да почерпят от опита му, но и им оказва всичката необходима подкрепа за тяхното развитие.

Доказателство за това е разказът на Елдин Медиедович - бащата на един от най-обещаващите млади таланти на Сърбия в лицето на Хамад Медиедович. 19-годишният балканец наскоро завоюва своя първи трофей от сериите "Чаланджър" в Германия, а понастоящем заема рекордната за себе си 259-а позиция в световната ранглиста. По всяка вероятност обаче това надали би било възможно да се случи толкова скоро, ако не беше приносът на 21-кратния шампион от Големия шлем, който се оказва, че финансира кариерата на тийнейджъра.

"Имахме късмет, че животът ни срещна с Новак", започна Елдин. "Той наистина полага усилия за развитието на Хамад и му помага във всяко едно отношение: финансово, психическо и социално. Спомням си един разговор с Ноле. Тогава обсъждахме стъпките, които трябва да се предприемат за израстването на Хамад. Честно да си призная, в този момент се ощипах, за да убедя себе си, че всичко това не е сън, а се случва наистина.

Джокович ми даваше идеи какво да направим с Хамад и си спомням, че му отговорих: "Ноле, съжалявам, но всичко струва пари". Той продължи, предложи ми треньор, изгради план за развитието му и добави: "От Хамад се иска само да тренира, аз ще направя останалото". След като отново му припомних, че не трябва да забравяме, че всичко е свързано с финансови средства, той отвърна: "Едо, не го правя за пари. Имам откъде да печеля. Моята роля и задача е да помагам. Какъв човек ще съм, ако не оказвам подкрепа на деца, които го заслужават, които обичат тениса и постигат резултати?". 

Това не бяха само думи, тъй като веднага след това Новак премина към изпълнение на обещанието си. През цялата 2021-ва година не сме дали нито динар за треньори, пътувания, хотели, самолетни билети, физиотерапевти, масажисти и тренировъчни сесии. А всичко това нямаше да струва никак малко пари в толкова скъп спорт като тениса. 

Първоначално, Хамад бе нервен при срещите си с Новак, но това е нормално предвид факта, че става въпрос за най-добрия тенисист в света. Въпреки това Ноле успя да намери начин да се сближи с него и да го накара да се чувства комфортно. Веднъж Новак дойде и го прегърна, след което го покани да играят заедно баскетбол. Той допринесе много за това Хамад да се отпусне, докато прекарват време заедно. Впоследствие синът ми ми каза: "Татко, той гледа на мен като приятел, така че и аз бих желал да бъда негов приятел".

В същия ден, в който Медиедович спечели Чаланджър турнир в Германия, Джокович игра осминафинал на Уимбълдън. Тогава Хамад ми сподели, че Ноле е бил сред първите, които са го поздравили за успеха. Бях истински впечатлен, защото той е голям шампион, играе изключително важен турнир, но въпреки това намира време да се поинтересува от резултатите на по-младите си сънародници. Разбирайки, че Хамад е завоювал титла, Новак му е изпратил съобщение минути преди своя мач на Уимбълдън. Слава богу, че има хора, за които не парите, а човещината стои на първо място", завършва разказа си Медиедович-старши.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от U Penjanju 🎾 (@u_penjanju)

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
"Какъв човек ще съм, ако не помогна": История за милосърдието на Джокович към млад талант Мирела Николова
Теми:  
atp | любопитно | новак джокович | хамад меджедович

Коментари





Следвайте ни в Facebook