Какво да очакваме от българите на Sofia Open: Александър Донски

от в 06:41 на 26.09.2021
Калоян Соколов

Броени часове остават до старта на на Sofia Open, като в тазгодишното издание на надпреварата ще можем да наблюдаваме четирима българи. Става дума за Димитър Кузманов, Адриан Андреев, Александър Донски и Габриел Донев, които се включиха в събитието чрез "уайлд кард", който им беше предоставен от организаторите. Всеки един от родните ни представители е участвал в турнира и преди, но нито един от тях не е спечелил мач досега, а ето и малко лични размисли за националите ни поотделно и шансовете им за добро представяне, продължавайки поредицата с Александър Донски, който днес ще открие програмата на централния корт в зала "Арена Армеец".

Александър Донски

Донски е роден в Канада, където живее и тренира в ранните си години, само че бива обявен за безперспективен от Канадската тенис федерация. Това кара Александър да се обърне към българските си корени и той не след дълго става състезател на столичния тенис клуб "Дианабад". Тук младокът бързо намира своето място под Слънцето и нужното поле за развитие, което му помага да стане професионален тенисист преди четири години, а 23-годишният играч постига най-голямата си победа в кариерата само 12 месеца по-късно, когато побеждава Александър Лазов, за да триумфира с държавната титла в зала и да си осигури дебют на Sofia Open.

Там Алекс се изправи срещу коравия словак Мартин Клижан и се представи повече от достойно, оставяйки отлични впечатления с играта си, макар загубата с 5:7 1:6. Впоследствие българинът правеше постоянно плавно изкачване в световната ранглиста, докато не последва сериозен скок преди два сезона, изкачвайки се до номер 563 в подреждането на ATP. Донски също така завоюва първата си професионална титла на надпревара от сериите "Фючърс" в Претория. Този успех дойде на хард, който е и любимото покритие на Алекс и той играе почти целогодишно на подобни кортове. Всички тези негови отлични изяви му спечелиха място в състава на България за ATP Cup, а също така петата ни ракета записа и дебют за Купа "Дейвис", въпреки че той се изразяваше в загуба на двойки срещу Южна Африка в тандем с Александър Лазаров.

Тази година също може да се счете за успешна в развитието на родния талант, тъй като той се премести да тренира във френската академия "All In", която е собственост на Жо-Вилфред Цонга и самият ни сънародник заяви как усеща, че става по-силен с всеки изминал ден на новото място, за което говорят и значително подобрените му резултати през последните месеци. 

Донски може да постига редица лесни точки с помощта на началния си удар, а освен това разполага с мощен форхенд, с който е способен веднага да развие полученото предимство. Освен това Алекс е огромен любител на късите топки и редовно изненадва неприятно съперника си с това оръжие, до което прибява често и го използва с отлична успеваемост. Ахилесовата пета за българина са качеството на неговите ретури, както и недотам доброто му придвижване по корта. Тези компоненти го лишават от това да издържа в продължителни размени срещу по-добри от него съперници и да застрашава техните подавания.

В заключение мога да кажа, че нашето момче вече разполага с нужния опит на подобна сцена и условията на закрито са повече от идеални за него, защото може да се възползва от мощния си сервис и сравнително бързия корт, така че аз лично няма да да се изненадам, ако Александър Донски премина през поне един от квалификационните кръгове.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Какво да очакваме от българите на Sofia Open: Александър Донски Калоян Соколов
Теми:  
atp | sofia open | александър донски | анализи и истории | бгтенис

Коментари





Следвайте ни в Facebook