Какво научихме от участието на Григор Димитров в Мелбърн?

от в 15:03 на 09.03.2021
Калоян Соколов

Григор Димитров започна участието си на Аустрелиън Оупън, след като преди това бе записал категорично поражение от французина Корентен Муте и очакванията към българина изведнъж бяха сериозно занижени. Той показа ниво далеч под собствените си стандарти в първите си три срещи за сезона, а жребият за Откритото първенство на Австралия също не беше от най-благосклонните, тъй като го изправи срещу Марин Чилич, а бившият шампион от Шлема изглеждаше наглед като едно препятствие, което би било трудно преодолимо в моментното състояние на хасковлията. 

Нищо подобно обаче не се случи на корта, защото Григор показа едно съвсем друго лице и отново демонстрира колко опасен може да бъде на голямата сцена. Първата ни ракета демонстрира ясна тактическа постройка за пръв от дълго време насам и използваше отлично своите силни страни, а именно сервиса и форхенда. През последните години Димитров смени твърде голям брой специалисти, които вкараха огромен набор от идеи в главата му и това сякаш повече навреди на Гришо, който често в миналото имаше трудности при изборите на дадени удари.

Даниел Валверду сам сподели по време на сътрудничеството си с Григор, че той има твърде богат арсенал от удари и понякога това затормозява неговото представяне. Поради тази причина венецуелецът се зае да опростява играта на родния ни представител, но това по-скоро го направи силно предвидим, отколкото по-стабилен или уверен. Към момента работата с Ботини извежда точно най-доброто у Димитров на показ и той съумява да контролира отлично точките чрез своите изявени оръжия.

Българинът реализира най-високата си бройка директни точки от начален удар в трисетов двубой на ниво Голям Шлем и беше сред лидерите при спечелени точки при вкарано първо подаване, което ясно показва значителното подобрение на този елемент, който до неотдавна създаваше сериозно проблеми на Григор и той на няколко пъти променяше движението си при него, за да редуцира броя на двойните грешки.

Освен това Гришо достигна до четвъртфиналната фаза на надпреварата, без да загуби нито един сет, което също е абсолютен прецедент за него при участията му в "мейджър" турнири. Преди често първата ни ракета се забъркваше в неприятности срещу тенисисти с далеч по-скромни от неговите възможности, само че сега беше абсолютно безкомпромисен в затварянето на срещите и ясно показваше кой е фаворитът и защо е в ролята на такъв.

Самата положителна енергия от бокса на хасковлията е друг жизненоважен позитив. Данте Ботини бе изключително емоционално въвлечен във всеки един момент и това определено оказваше благоприятно влияние върху нашия сънародник, защото той отдавна не е имал подобен наставник, който гори до такава степен в играта, а аржентинецът сам сподели, че комуникацията му с Григор е перфектна още от самото им запознанство и по всичко личи, че сме на прага да видим едно отлично бъдещо сътрудничество между тях.

Разбира се, в професионалния спорт на толкова високо ниво няма никакви гаранции за успех, ала Димитров изглежда като човек, който е сглобил почти всички нужни парчета, за да завърши своята перфектна тенис мозайка и отново да се завърне в световния топ 10. Истината е, че е твърде рано да говорим за нещо подобно само след няколко силни двубоя и най-важното нещо си остава Григор да се е възстановил от травмата, която го възпрепятства в Мелбърн, а оттам насетне нещата би трябвало да се наредят, защото Григор Димитров се завръща към корените си и започва да показва офанзивната игра, с чиято помощ навремето влезе в елита на спорта и сега отново е готов да се завърне там, където принадлежи.

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Какво научихме от участието на Григор Димитров в Мелбърн? Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализи | Аустрелиън Оупън | бгтенис | григор димитров

Коментари





Следвайте ни в Facebook