Карлос Алкарас срещу Даниил Медведев - анализи, очаквания и коефициенти

от в 18:59 на 19.03.2023
Калоян Соколов

Броени часове ни делят от началото на финала на Мастърса в Индиън Уелс, който ще противопостави двамата безспорно най-добре играещи състезатели в момента, а именно Карлос Алкарас и Даниил Медведев. Тийнейджърът през този сезон е достигнал до финала на всеки един от трите турнира, в които е участвал, и отново ще застане под номер едно в световната ранглиста, ако триумфира тази вечер, докато Медведев се намира в серия от 19 поредни победи и днес ще се бори за спечелването на своя четвърти пореден трофей.

Досега руснакът и Алкарас са се срещали само веднъж, но въпросният двубой не бива да бъде вземан под особено внимание, защото се провежда през 2021-ва на тревата на Уимбълдън, а Медведев отпуска едва седем гейма на крайно неопитния си по това време опонент. Самите финалисти признаха, че гледат на днешния сблъсък като първи в тяхното съперничество, така че нека да разгледаме как изглежда сегашното съотношение на силите между тях и да се опитаме да изградим най-добрия възможен план за победа от страна и на двамата.

Вътрешните демони на Медведев, ролята на неговата серия и как би могъл да спре Алкарас по пътя му обратно към върха в ранглистата?

Медведев определено не е фен на условията в Индиън Уелс и едва ли остана някой, който вече не го е разбрал. Московчанинът неколкократно заяви по време на своите мачове, че е позорно да се играе на подобна настилка и по никакъв начин не желае да повярва как действително надпреварата се провежда на твърди кортове. Въпреки тези избухвания и трудния път на бившия номер едно до финала, то той сякаш продължава да печели просто по навик, абстрахирайки се от неблагоприятните за него условия и твърде бавна настилка. 

Самият Даниил заяви, че никога не е бил по-уверен в играта си и точно това му помага да се справя с всички тези фактори, които преди не му позволяваха да премине дори осминафиналите на това състезание. Медведев е далеч по-улегнал спрямо изявите си в миналото и в момента вярва, че е способен да преодолее всяка една пречка, която се изправя на пътя му.

Всъщност днес бавният корт може да е от полза на руснака, който през цялата седмица играе далеч зад основната линия и разчита преимуществено на непредизвикани грешки от страна на неговите опоненти. Наглед подобен подход ще бъде самоубийствен срещу Алкарас, но тук световният номер 6 има нужното време да върне почти всяка една топка в игра и се изискват неимоверни усилия, за да бъде пробита неговата защита.

Освен това ибериецът определено ще бъде изкушен да атакува мрежата, имайки предвид как със сигурност ще диктува темпото на игра, а вероятно в момента няма по-добър майстор на минаващите удари от петия поставен, като той е способен да хваща най-невероятни ъгли дори когато отиграва топката в движение.

Ако Медведев действително съумее да неутрализира агресията в играта на младока, то несъмнено бих го определил за фаворит, тъй като е далеч по-стабилен в неутралните разигравания от дъното на корта и определено ще има лукса да печели далеч повече бързи точки с помощта на първото си подаване.

Доминацията на Алкарас в Индиън Уелс, предимствата му пред Медведев и защо точно той може да прекъсне серията от 19 поредни победи на руснака?

Категорично испанецът достигна до финала по далеч по-убедителен начин и все още е без загубен сет в надпреварата. Впечатляващото е, че Карлитос надделя с лекота над съперници, които в миналото са го спирали неведнъж, а именно Феликс Оже-Алиасим и Яник Синер. Алкарас никога досега дори не беше пробивал шампиона в Базел, но четвъртият път се оказа на късмет за топ поставения, чийто тенис в онази вечер беше толкова впечатляващ, че Оже-Алиасим призна как никога досега не е виждал някой да съчетава по такъв начин агресия и точност в играта си.

Синер също в миналото имаше победи над бившия номер едно и в главите ни веднага изниква епичната над 5-часова битка между двамата на US Open, само че този път 19-годишният състезател беше пълен господар на събитията на корта и не остави никакви шансове на финалиста от Ротердам.

Мощта в ударите на Алкарас е нож с две остриета и Медведев несъмнено ще успее да извлече повече непредизвикани грешки от неговата ракета, отколкото всеки друг играч в турнира, ала в момента рядко виждаме световният номер две да допуска непредизвикани грешки и ако съдим по представянето му досега през седмицата, то той е в състояние да нанесе колкото се налага агресивни удари, за да спечели даденото разиграване.

Друг коз за младока може да се окаже неговата съвършена техника за изпълнение на къси топки. Вече споменахме изключително отдалечената позиция на руснака от основната линия и ибериецът без съмнение ще има възможност да експлоатира тази особеност на своя съперник, който може да е много бърз, но Карлитос неведнъж е доказвал, че неговите къси са в състояние да "замразят" всеки един тенисист от другата страна на мрежата.

Накрая бих отличил шампионския манталитет на Алкарас, чиято игра винаги досега е била на най-високото му равнище в подобни двубои и Медведев определено ще трябва да вдигне равнището, за да има шансове, тъй като безспорно испанецът е по-убедителният състезател от старта на надпреварата.

Очаквания и коефициенти:

 Всички предпоставки сочат, че ни предстои много оспорвана битка и в прогнозата си ще бъда воден единствено от обстоятелството, че Карлос Алкарас обича да играе в Индиън Уелс и нещата му се получават с лекота, докато Медведев достигна повече с волята си до този финал и съм на мнението, че днес неговата победна серия ще приключи.

Букмейкърите също споделят тезата ми и фаворизират 19-годишния тенисист, като му дават изключително крехко предимство, определяйки ставка от 1.80 за негов успех, докато шансовете за победа на Медведев се котират на 2.00. Трябва обаче да ни е ясно как тези предвиждания далеч невинаги се оказват верни, като за нас остава надеждата да наблюдаваме един оспорван и висококачествен финален сблъсък. Вие пък отново ще можете да наблюдавате мача на традиционните линкове в Tennis.bg!

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Карлос Алкарас срещу Даниил Медведев - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализ | анализи и истории | анализи и превюта | даниил медведев | индиън уелс | истории и анализи | карлос алкарас | превюта

Коментари





Следвайте ни в Facebook