Кирьос бе напът да допусне немислим обрат от №219, но започна с успех на Уимбълдън

от в 17:55 на 28.06.2022
Антъни Арабов

Ник Кирьос неведнъж е заявявал, че тревата е любимата му настилка, като наскоро той дори се самообяви за най-добрия тенисист на зелено. Имайки предвид отличното му представяне в подготвителните надпревари на трева през сезона, мнозина очакват от австралиеца силно представяне на Уимбълдън и го определят като една от най-големите заплахи за големите имена.

В откриващия си двубой в Лондон обаче световният №40 изпита сериозни затруднения срещу местния представител Пол Джъб, който успя да разгърне потенциала си и да въвлече Кирьос в петсетов трилър. Все пак австралиецът се оказа по-стабилният от двамата състезатели в решителните мигове на петия сет и съумя да избегне изненадата, затваряйки срещата за крайното 3:6 6:1 7:5 6:7(3) 7:5 след точно 3 часа и 9 минути престой на корта. Така бившият четвъртфиналист в турнира продължава към втория кръг, където го очаква сблъсък с някого измежду Иржи Лехечка и Филип Краинович.

Дебютният сет се разви по типичен за австралиеца начин, тъй като той често недоволстваше от публиката по трибуните и на няколко пъти влезе в пререкания със съдията на стола. Това оказа своето влияние върху концентрацията му и след няколко непредизвикани неточности в осмия гейм, придружени от двойна грешка, Кирьос сдаде подаването си. От своя страна, 219-ият в света излъчваше увереност в действията си и благодарение на отличния си сервис в комбинация с мощен форхенд не позволи на канбереца да се сдобие с нито един брейкбол в хода на частта, която скоро отиде в сметката на аутсайдера.

Британецът продължи да държи инициативата в началото на втория сет, когато отново се възползва от спада в играта на съперника и достигна до три поредни възможности за пробив. Тогава обаче Кирьос намери помощта на началния си удар и след няколко бързи комбинации елиминира опасността. Пропуснатите шансове сякаш повлияха на увереността на младока, който в ответното си подаване допусна серия от непредизвикани неточности, довели до първи пробив в актива на австралиеца за 3:1. С напредване на времето Ник успя да намери своя ритъм и същевременно сведе пропуските си до минимум, което му помогна да запише пет поредни гейма на своята сметка и да изравни отделните части.

Местният представител се съвзе в началото на третия сет и срещата отново придоби равностоен характер. В следващите минути видяхме най-високото ниво на сервиране за двамата играчи, откакто мачът бе започнал и посрещачите нямаха никакви шансове. Стигна се до 5:5 гейма, когато фаворитът предприе няколко по-рисковани ретура и тази тактика се отплати, защото Джъб се оказа максимално затруднен, а скоро австралиецът имаше аванс от 2:1 части.

В четвъртия сет картината на корта по никакъв начин не се промени и разиграванията рядко надвишаваха повече от пет удара. Състезателите се опитваха да поемат инициативата веднага след сервиса и бяха напълно безкомпромисни в опитите си за уинъри. В крайна сметка се стигна до тайбрек, където Кирьос допусна един от характерните си спадове в концентрацията и имахме паритет в общия резултат.

Решителната част накара бившия четвъртфиналист да извади на показ най-доброто си лице и виждахме как Ник се раздава на максимум във всяко едно свое отиграване. Световният номер 40 гонеше дори наглед невъзможни топки, докато неговият съперник определено не издържа на нервното напрежение и закономерно се пропука, инкасирайки пробив. Канберецът с лекота увеличи преднината си до 5:2 в своя полза, но допусна колебания при затварянето на мача и равенството беше възстановено за 5:5. Все пак по-големият опит на Кирьос взе връх в сюблимните моменти и до изненада в сблъсъка не се стигна.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Кирьос бе напът да допусне немислим обрат от №219, но започна с успех на Уимбълдън Антъни Арабов
Теми:  
atp | Ник Кирьос | Обзори | пол джуб | уимбълдън 2022

Коментари





Следвайте ни в Facebook