Класата е вечна: 36-годишният Гаске спря серията на Нори и завоюва титлата в Окланд!

от в 09:22 на 14.01.2023
Калоян Соколов

Ако се върнем 20 години назад, то ще открием, че само двама от сегашните състезатели са били и по това време в световния топ 100, а именно Рафаел Надал и Ришар Гаске. Постиженията на Рафа са ни добре известни, но французинът също никога не е напускал тази елитна група от играчи, откакто намира място в нея през 2003-та година и в последните две десетилетия достига минимум до един полуфинал на сезон.

Бившият номер седем обаче е измъчван от сериозна хронична травма в областта на гърба, която му пречи да показва най-добрия си тенис през последните години и определено ветеранът изненада мнозина, класирайки се за тазседмичния финал на ATP 250 турнира в Окланд.

Там наглед шансовете му не изглеждаха никак добри, защото го чакаше сблъсък със световния номер 12 Камерън Нори, който досега беше непобеден през 2023-та и дори можеше да се похвали с успех над Надал на United Cup. Тези обстоятелства по никакъв начин не повлияха на 36-годишния състезател, чийто неизчерпаем технически арсенал остави британеца безпомощен в края и Гаске можеше да се поздрави с първи завоюван трофей от пет години насам - 4:6 6:4 6:4.

Голямата разлика между двамата в откриващия сет се криеше в успеваемостта им на втори сервис, тъй като ветеранът печелеше само 30 процента от точките си в тези случаи, докато Нори беше точно два пъти по-успешен и логично осъществи ранен пробив, като поддържаше аванса си до 5:3 в своя полза. Тогава някогашнит член на топ 10 съумя да осъществи рибрейк, само че веднага след това се пропука на свой ред и титлата изглеждаше почти невъзможна за спечелване от негова гледна точка в този момент.

Французинът не се предаде по никакъв начин и започна да сервира значително по-убедително. Непоставеният тенисист вече не стоеше толкова далеч зад основната линия и редовно ни оставяше без думи, пласирайки своя коронен бекхенд по правата. Гаске не спираше да разнообразява темпото на игра и категорично диктуваше случващото се на корта, което му позволи да се откъсне напред с 4:2 и не след дълго имахме паритет в общия резултат.

Нещата се обърнаха изцяло в решителния сет, където фаворитът на бърза ръка изгради аванс от 3:0 и поведе с 0:40 в следващото подаване на съперника си. Тогава 67-ият в света заигра без всякакво напрежение и намери сили да избегне инкасирането на втори брейк, след което пое контрол над двубоя и изравни при 3:3.

Трудните моменти за 36-годишния състезател не свършиха дотук, защото британецът веднага можеше отново да си върне пробива предимство, но двукратният полуфиналист от Шлема издържа на напрежението и отмъкна подаването на своя съперник в деветия гейм, пласирайки фамозен форхенд диагонал в движение, а впоследствие не показа колебания и заслужено се превърна в новия носител на трофея в Окланд!


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Класата е вечна: 36-годишният Гаске спря серията на Нори и завоюва титлата в Окланд! Калоян Соколов
Теми:  
atp | камерън нори | Обзори | окланд | ришар гаске

Коментари





Следвайте ни в Facebook