Контузията е зад гърба ѝ: Рибакина се нуждаеше от 2 тайбрека срещу бивша шампионка от Шлема

от в 06:03 на 12.03.2023
Мартин Петков

Елена Рибакина имаше впечатляващ старт на новия сезон, след като доказа, че не е "чудо за един ден", както мнозина я определиха след титлата ѝ на Уимбълдън миналата година, и постигна три победи над шампионки от Шлема при участието си на Аустрелиън Оупън, преди да отстъпи на Арина Сабаленка в мача за трофея.

Представителката на Казахстан, родена в Москва, впоследствие се сблъска с травма в гърба, която сложи преждевременен край на участието ѝ на WTA 1000 надпреварата в Доха, но през днешния ден световната номер 10 се завърна на корта за състезанието от същата категория в Индиън Уелс, където постигна убедителна победа над бившата шампионка от Мелбърн - София Кенин, надигравайки я в два тайбрека сета - 7:6(6) 7:6(5). С този си успех Елена продължава към третия етап на турнира в Калифорния и ще срещне една измежду Нурия Парияс Диас и бившата носителка на титлата от надпреварата Паула Бадоса.

Началото на двубоя беше показателно относно това, че ни очаква равностойна битка във всеки един аспект, като същевременно Рибакина често изпъкваше с добре проведени многоходови акции в офанзивен план. Именно това направи разликата в осмия гейм, когато етническата рускиня продуцира поредица от печеливши отигравания и проби на нула, но застанала на начален удар за спечелването на частта, пропусна сетбол и след серия от грешки от ракетата ѝ, Кенин възстанови паритета, за да станем свидетели на тайбрек. В него световната номер 10 взе ранен аванс в резултата, който поддържаше до самия край, преди бившата шампионка от Аустрелиън Оупън да изравни в самия край за 6:6 пункта, но въпреки това носителката на трофея от Уимбълдън продължи да работи все така усърдно за всяка една точка и усилията ѝ бяха възнаградени със записването на откриващия сет на сметката ѝ.

С настъпването на втората част доминацията, която демонстрираха сервиращите, тотално се изгуби, като възможностите за пробив се превърнаха в неизменно явление във всеки един гейм. В създалата се ситуация американката успя да запази по-голямо хладнокръвие, доказателство за което беше фактът, че спаси сервиса от 0:40 и придобитият от нея импулс след това ѝ действие се оказа основополагащ за последвалия ѝ пробив, който в крайна сметка беше заличен от финалистката от Мелбърн броени минути по-късно и на нас ни предстоеше да наблюдаваме нов дълъг гейм.

В тайбрека Елена отново се сдоби с ранен превес в резултата от 4:1 с минибрейка, но Кенин не се сломи пред това и обърна до 5:4 в своя полза след поредица висококачествени удари, дошли от бекхенд страната ѝ. Оттам насетне обаче последната дума имаше Рибакина, която спечели следващите три разиграни точки и по този начин узакони триумфа си на старта в пустинния град, дошъл за 2 часа и 10 минути на корта.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Контузията е зад гърба ѝ: Рибакина се нуждаеше от 2 тайбрека срещу бивша шампионка от Шлема Мартин Петков
Теми:  
atp | елена рибакина | индиън уелс | софия кенин

Коментари





Следвайте ни в Facebook