Кошмарът за Циципас се повтори: Шампионът от Синсинати го надви и във Виена

от в 03:49 на 28.10.2022
Мартин Петков

Борна Чорич изживя своя своебразен тенис ренесанс по-рано тази година, след като на Мастърса в Синсинати от позицията на световен номер 152 надигра четирима представители на топ 10, последният от които беше Стефанос Циципас във финала, за да триумфира с най-голямата титла в своята кариера. Хърватинът от този момент насам допусна известен спад в представянето си, който обаче изцяло загърби в миналото през днешния ден, изигравайки един от най-добрите си мачове, за да сътвори пълен обрат над световния номер 5, като го надви за трети последователен път, а в този случай арената на сблъсъка им беше АТР 500 надпреварата във Виена - 4:6 6:4 7:6(4). Новият шампион от сериите "Мастърс 1000" демонстрира завидно ниво на тенис през всичките 2 часа и 40 минути на корта, което го извежда до място на четвъртфиналите в австрийската столица, където му предстои да срещне Хуберт Хуркач.

Елинът опита още на старта на двубоя да вземе ранен превес, като атакува агресивно подаването на световния номер 27, който видимо се напасваше към условията и благодарение на безупречно сервиране, оцеля рано в срещата. Последва пълна доминация от страна на продавачите, която продължи близо половин час, преди миг на разконцентрация да извади извън ритъм Чорич, докато Циципас не спираше да впечатлява в завършващата фаза от играта си и се нуждаеше от пет сетбола, за да пробие решаващо в десетия гейм, откривайки сметката си в общия резултат за сблъсъка.

Устремът в представянето на гърка се забелязваше с просто око и той изглеждаше повече от вдъхновен, като под знака на положителните емоции стартира победоносно с пробив във втората част. Шампионът от Синсинати светкавично обаче съумя да помрачи настроението на фаворита и реализира поредица от уинъри, посредством които възстанови паритета - 2:2. Хърватинът впоследствие беше изправен пред угрозата да инкасира пробив, който се очертаваше с пагубно значение за участието му в турнира, ала отново началният му удар беше на нужното ниво и равенството на силите намираше все по-голямо приложение на корта във Виена. Световният номер 5 наподобяваше най-доброто си лице, като грешки в играта му липсваха, но именно това накара хората в залата да станат на крака, ръкопляскайки, което беше предизвикано от бившия номер 12, който се радваше на изключителни попадения от форхенд, и чрез късен брейк заличи пасива си, изравнявайки статуквото в отделните сетове.

В решителната част балканците нагледно се съсредоточиха на първо място към спечелването на собствените си геймове, което постепенно притъпи остротата в действията на корта. В самата среда на сета световният номер 27 направи първата крачка към крайния успех, пробивайки подаването на съперника, ала поредните му колебливи отигравания в размените от дъното на игрално поле го лишиха от крехкото му предимство и закономерен тайбрек на база видяното, трябваше да определи победителя в срещата. В него Чорич беше непоклатим и спечели единствения минипробив, за да се саморазправи в последвалите минути на сервис с Циципас, надделявайки в тази близо тричасова епика, превърнала се в същински тенис спектакъл, от който не е тайна, че големите печеливши са зрителите, насладили се на шоуто поднесено ни от финалистите в Синсинати.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Кошмарът за Циципас се повтори: Шампионът от Синсинати го надви и във Виена Мартин Петков
Теми:  
atp | борна чорич | виена | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook