Краят на една кариера беше сложен: Мирза отстъпи във финала на АО и окачи ракетата си!

от в 05:39 на 27.01.2023
Мартин Петков

Саня Мирза безспорно се превърна в легенда на тениса през последните близо две десетилетия, в които кариерата ѝ беше основно фокусирана върху двойките, където индийката спечели общо шест титли от Големия шлем в карето. Намирайки се към момента на 36-годишна възраст, ветеранката избра по време на Откритото първенство на Австралия да сложи край на професионалния си път в тениса, като обедини сили със сънародника Рохан Бопана за надпреварата при смесените тандеми, като партньорството им на корта се оказа повече от успешно и ги отведе в мача за отличието.

Навярно всяка история от подобен характер е писано да завърши с щастлив край и макар индийската двойка да отстъпи във финала пред дуото Луиса Стефани/Рафаел Матос, които ги надиграха убедително със 7:6(2) 6:2, то сълзите в очите на Мирза при награждаването показваха единствено нейната благодарност към всичко получено от любимия спорт. Саня, която е една от най-влиятелните фигури на тениса в социалните медии, където единствено Серина Уилямс и членовете на "Голямата тройка" имат повече почитатели от нея, обяви, че основната причина за окачването на ракетата ѝ е фактът, че иска да отглежда сина си в далеч по-спокойна среда без чести пътувания и напрежение.

Двубоят за трофея на "Rod Laver Arena" стартира крайно неприятно за Мирза и Бопана, които инкасираха пробив още в дебютното си подаване, но постепенно се отърсиха от началния шок и съумяха изцяло да обърнат нещата в своя полза, повеждайки с 5:3. Тогава индийският тандем имаше възможността да подава за спечелването на частта, която лековато пропусна да оползотвори, но въпреки това те достигнаха сетбол в заключителния 12-и гейм, но резултатът при осъществяването му беше аналогичен и на нас ни предстоеше да наблюдаваме тайбрек. В него бразилската двойка разполагаше с инициативата от първата до последната точка и макар желанието на зрители по трибуните да беше различно, то "кариоките" се поздравиха с успеха в откриващия сет.

В началото на втората част проследихме равновесие в баланса на силите на корта, преди с течение на времето емоциите у азиатското дуо да започнат да вземат връх, като представянето им загуби от своята клиничност и изходът от подобна ситуация беше само един - пробив в актива на Стефани и Матос. Опитът да се завърнат в резултата от страна на Мирза и Бопана ги отведе единствено до точка за рибрейк, която те обаче не съумяха да материализират и до края на срещата бразилците дублираха аванса си, с което подпечатаха дебютната си титла от Големия шлем.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Краят на една кариера беше сложен: Мирза отстъпи във финала на АО и окачи ракетата си! Мартин Петков
Теми:  
australian open | Отказване от тениса | Рохан Бопана | саня мирза | смесени двойки

Коментари





Следвайте ни в Facebook