Край на 2-годишното чакане: Халеп спря устрема на Хадад Мая и е шампионка в Торонто!

от в 22:30 на 14.08.2022
Мартин Петков

Симона Халеп несъмнено е сред малкото тенисистки, които имаха своя звезден миг в ерата на сестрите Уилямс, след като румънката триумфира на два пъти в Големия шлем и достигна върха в световната ранглиста. Бъдещото обаче далеч не се оказа благосклонно към бившата номер едно и тя неколкократно страдаше от контузии, но в момента видимо е загърбила това си злощастно бреме и се радва на постоянно подобрение в представянето си под ръководната ръка на навярно най-авторитетния тенис треньор - Патрик Муратоглу.

Сътрудничеството помежду им даде своите плодове още по време на тревния сезон, когато шампионката от Шлема достигна полуфинал на Уимбълдън, който загуби от бъдещата победителка Елена Рибакина, но сега, само месец по-късно, тя пренесе силната си игра и на твърдите кортове отвъд Атлантическия океан. Бившата първа ракета на света безспорно в хода на отминаващата седмица напомни за славните си дни, достигайки финала на WTA-1000 турнира в Торонто, където вече е вдигала титлата на два пъти в кариерата си, а днес в опит да направи хеттрик от отличия в канадския град срещна дебютантката на подобно ниво и определяна за сензацията на годината Беатрис Хадад Мая.

Сблъсъкът представляваше същинска наслада за окото, като имахме възможността да се насладим на високотемпови размени от основната линия, а в допълнение обратите и интригата съпътстваха двубоя през цялото време. Халеп излезе в ролята на своебразен фаворит, което бе породено от двата ѝ трофея на турнира в миналото, и съумя да затвърди предварителните убеждения, като посредством огромния си опит на голямата сцена пречупи бразилката в ключовите моменти и след драматичен завършек на трисетовата битка в Торонто с 6:3 2:6 6:3, за 2 часа и 18 минути на корта, то бившата номер едно триумфира с третата си титла от Канадския Мастърс и общо девета на ниво ,,WTA-1000", а позитивите за нея не спират и от утре се завръща в топ на 10 света.

Хадад Мая още на старта демонстрира силните черти в играта си и се възползва по отличен начин от колебливото начало на бившата шампионка, за да си осигури ранен аванс от 3:0. Румънката не се нуждаеше от много време, преди да покачи качеството на ударите си от форхенд и скоро реабилитира неточностите си, възстановявайки равенството. Халеп от този момент нататък необезпокоявано пое инициативата и наложи пълната си доминация на корта, като се превърна в ,,стена" на основната линия, за да увеличи поредицата си до шест последователни гейма, с което откри сметката си във финала и бе само на сет разстояние от титлата.

Световната номер 24 при началото на втората част гласно заяви, че не е готова да сведе глава в най-големия двубой в кариерата си до момента и започна да вкарва допълнителна агресия в ударите си, което се превърна в непосилна задача за отбраняващата се представителка на северната ни съседка и 26-годишната бразилка излезе напред в резултата с гръмкото 4:0. Хадад Мая остана все така непоколебима на начален удар, за разлика от по-рано в срещата, като неспирно трупаше сериозни позитиви от сервиса си и върна равенството на таблото, изпращайки този крайно интригуващ финал в решителната му фаза.

Третата и последна част можеше да се окаже с пагубно начало за румънката, която бе изправена пред угрозата да инкасира брейк на старта, но се справи с неблагоприятната ситуация и впоследствие с безгрешната си игра на ретур предизвика серия от пробиви, от която съумя да излезе в печеливша позиция и докосваше трофея при убедителен аванс от 4:1. Халеп веднъж поела диригентската палка на корта, то нямаше какво да я спре и по безкомпромисен начин бившата номер едно сложи точка на спора при собствен сервис, като осъществи втората си шампионска точка чрез перфектно пласиран начален удар, поздравявайки се със своята първа титла от категория ,,WTA-1000" от близо две години насам.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Край на 2-годишното чакане: Халеп спря устрема на Хадад Мая и е шампионка в Торонто! Мартин Петков
Теми:  
wta | wta 1000 | беатрис хадад мая | симона халеп | торонто

Коментари





Следвайте ни в Facebook