Край на серията: Силите напуснаха Кирьос и Хуркач му нанесе неочаквано поражение

от в 20:59 на 12.08.2022
Калоян Соколов

Ник Кирьос показва страхотен игрови, както и физически прогрес през последните няколко месеца и неслучайно спечели цели 15 от последните си 16 двубоя. Миналата седмица бе особено натоварена за Ник, имайки предвид неговите завоювани трофеи на сингъл и двойки във Вашингтон, за които трябваше да се раздели със сериозен енергиен запас. Въпреки това, то екстравагантният играч замина веднага за участие на турнира в Монреал и продължи страхотната си серия, побеждавайки самия световен номер едно Даниил Медведев във фазата на 1/16-финалите.

Днес обаче силите на канбереца видимо бяха на привършване и от този факт облагодетелстван се оказа Хуберт Хуркач, който надигра Кирьос за втори път в хода на сезона и се класира към фазата на полуфиналите в Канада - 7:6(4) 6:7(5) 6:1. Там за него предстои сблъсък с един измежду Феликс Оже-Алиасим и Каспър Рууд.

Австралиецът притесни сериозно своите почиталите още при третата точка, след като погледна неуверено към глезена си и впоследствие се опитваше да ограничи движението си по корта. Това обаче не помогна особено на поляка, тъй като Кирьос успяваше само с един удар да обърне нещата в своя полза и използваше умело късите си топки, за да изкара съперника си извън баланс. Канберецът минаваше с лекота през собствените си подавания, докато световният номер 10 трябваше да пласира безупречни сервиси, за да избегне неприятности. Закономерно първият шанс за пробив се откри пред шампиона от Вашингтон, но последва мигновен ас и геймовете станаха 3:2 в полза на по-високоранкирания играч.

Ник пък продължаваше да е твърде предпазлив в действията си и искаше нещата да се случват възможно най-бързо, като по този начин се опитваше да не влоши потенциалната си травма. Финалистът от Уимбълдън губеше само около 10 секунди между началните си удари и скоро се забърка в неприятности, ала отрази брейкбол с поредната си бърза комбинация. В крайна сметка доминацията на сервиращите продължи до последно и се стигна до тайбрек, в който канберецът започна с двойна грешка, а Хуркач поддържаше аванса си до 6:4 точки, когато пласира печеливш бекхенд ретур и така си извоюва успеха в откриващия сет.

Стартът на втората част беше неочакван, защото Кирьос изстреля няколко мощни уинъра от основната линия и се откъсна напред с 0:40. Полякът не се притесни по никакъв начин от трудното положение и веднага включи в употреба отличния си сервис, с чиято помощ спечели следващите пет разигравания и не позволи да изостане в геймовете. Същото нещо се повтори след няколко минути, когато непоставеният състезател се озова в подобно положение, ала също отреагира подобаващо.

Трудните мигове за подавачите продължиха с пълни сили, тъй като австралиецът заигра на максимален риск от ретур, само че отново не беше достатъчно прецизен пред отворилите се възможности и паритетът беше възстановен за 2:2. Оттам насетне интригуващите моменти до голяма степен липсваха и наблюдавахме уверени акции в близост до мрежата на тенисиста разполагащ с началния удар, което доведе до изиграването на втори пореден тайбрек.

В него тенис боговете определено закриляха канбереца, който се сдоби с мини пробив, получавайки огромна помощ от лентата на мрежата. Неговата преднина не просъществува дълго и шампионът от Хале изравни за 4:4, пласирайки неспасяемо стоп воле. Все пак Кирьос остана непоколебим и отново си върна аванса, за да вкара този толкова драматичен мач в решителна част.

Там световният номер 37 допусна поредните си две двойни грешки, а втората от тях маркира първия пробив изобщо в хода на срещата. Хуркач пък не загуби никакво време и регистрира нулев гейм на своята сметка, увеличавайки превеса си в резултата до 3:0. Последваха бурни протести от страна на канбереца, според когото неговият съперник е отсъствал твърде дълго от корта между сетовете и сякаш в този момент демоните на Ник го завладяха с пълни сили и концентрацията му спадна главоломно. В крайна сметка връщане обратно в мача за Кирьос нямаше и неговата победна серия намери своя завършек.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Край на серията: Силите напуснаха Кирьос и Хуркач му нанесе неочаквано поражение Калоян Соколов
Теми:  
atp | монреал | Ник Кирьос | Обзори | хуберт хуркач

Коментари





Следвайте ни в Facebook