Край на сушата: Циципас надви бивш играч от топ 20 за първа победа от средата на февруари

от в 20:07 на 27.03.2023
Мирела Николова

Стефанос Циципас се намираше във впечатляваща форма през януари, когато остана непобеден в продължение на 10 поредни мача, преди да бъде победен на финала на Откритото първенство на Австралия от Новак Джокович. Впоследствие обаче устремът му се загуби и той пристигна на Мастърса в Маями в серия от две поредни загуби. На старта във Флорида той трябваше да се изправи срещу Ришар Гаске, но след като френският ветеран се оттегли преди началото на двубоя, гъркът продължи без игра към третия кръг.

Там му предстоеше сблъсък срещу бившия №17 Кристиан Гарин, който през миналата седмица достигна до осминафиналната фаза в Индиън Уелс и показа признаци на завръщане към най-добрата си игра. Днес той оказа сериозна съпротива на поставения под номер две в схемата, но класата на балканеца оказа своето влияние в решителните мигове и той съумя да се върне обратно на победния път, записвайки успех след 6:3 4:6 6:4. Тази победа, която бе първа за него от турнира в Ротердам насам, го класира за осминафиналите на надпреварата в Маями, където ще се изправи срещу Карен Хачанов.

Още от самото начало на срещата си пролича липсата на игрови ритъм при Циципас, който бе далеч от най-високото си ниво на представяне и нерядко го виждахме да допуска нетипични за себе си неточности. Чилиецът не успя да се възползва от колебливите изяви на поставения състезател и макар в дадени моменти дори да надиграваше гърка, то в осмия гейм станахме свидетели на серия от грешки от ракетата на Гарин, които позволиха на балканеца да вземе преимущество от пробив за 5:3, оказал се решителен за изхода на откриващия сет в негова полза.

Именно непостоянството в играта на южноамериканеца бе причината той да не успее да оползотвори нито една от трите си поредни възможности за пробив на старта на втората част. Впоследствие фаворитът в мача вдигна значително процента си на вкаран първи сервис, като същевременно сведе пропуските си до минимум и печелеше повече от убедително своите подавания. Не такава обаче изглеждаше картината в десетия гейм, развил се кошмарно за Циципас, който допусна няколко поредни непредизвикани неточности и подари втория сет на своя опонент.

В решителната част финалистът от Аустрелиън Оупън значително изостри играта си и макар колебанията му да продължаваха да бъдат повече от видими, то броят на уинърите му не спираше да расте. Световният №3 все по-често търсеше излизанията напред към мрежата, където в по-голямта част от случаите успяваше да постави безкомпромисен завършек на разиграването. Паритетът в резултата се запази до 4:4, когато Циципас демонстрира своята класа при посрещане и след няколко отлично конструирани офанзиви реализира пробив, който без затруднения затвърди, за да се поздрави с първата си победа от месец и половина насам.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Край на сушата: Циципас надви бивш играч от топ 20 за първа победа от средата на февруари Мирела Николова
Теми:  
atp | кристиан гарин | маями | Обзори | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook