Кралицата на пустинята: Рибакина отмъсти на Сабаленка за АО и е новата шампионка в ИУ!

от в 00:15 на 20.03.2023
Мартин Петков

Елена Рибакина на старта на сезона опроверга мнозина, нарекли я "чудо за един ден" след триумфа ѝ с титлата от Уимбълдън, след като надигра цели три шампионки от Големия шлем, сред които световната номер едно Ига Швьонтек, за да намери място във финала на Аустрелиън Оупън. В сблъсъка за отличието представителката на Казахстан срещна Арина Сабаленка, като успя да спечели първия сет в съревнованието, но впоследствие допусна пълен обрат и допусна четвъртото си поражение в четири мача срещу беларуската, която от своя страна завоюва дебютния си трофей от Големия шлем.

Впоследствие етническата рускиня Рибакина се отказа поради травма при участието си на силния турнир в Дубай, за да се завърне в Тура през настоящата седмица за WTA 1000 надпреварата в Индиън Уелс, където отново беше на висота и в полуфиналната фаза разгроми Ига Швьонтек, отпускайки ѝ едва четири гейма. В спор за титлата пък световната номер 10 се изправи срещу своя "кошмар" Арина Сабаленка, която имаше цели 18 победи в 19 мача през 2023-та, но това далеч не трогна шампионката от "свещената трева", която в епичен финал, продължил 2 часа и 5 минути, подчини втората поставена в схемата и триумфира с дебютната си титла от подобен калибър - 7:6(11) 6:4.

По този начин при днешното обновяване на класацията на WTA Рибакина ще се изкачи до рекордната за себе си 7-а позиция в подреждането, което е поредното доказателство за възхода в кариерата ѝ.

Още от самото начало на двубоя личеше приповдигнатото настроение в играта на беларуската, която подхождаше агресивно в моментите си на ретур и първа достигна до брейкбол. Постепенно ролите обаче се размениха и Рибакина беше тенисистката, която установи контрол при размените от основната линия, но липса на клиничност при завършващите отигравания ѝ коства цели три точки за пробив и под знака на разочарованието, се пропука в идните минути, предавайки сервиса си в актива на световната номер две. Сабаленка на свой ред инкасира сериозен спад в равнището си, който беше повлиян от зачестилите неточности в играта ѝ, при което носителката на трофея от Уимбълдън усвои възможността си, за да възстанови паритета - 4:4.

Оттам насетне съотношението на силите между двете носителки на "мейджър" отличия се изравни и всяка от тях разполагаше с брейкбол, като този, който се откри пред представителката на Казахстан, беше със статута на сетбол, ала шампионката от Мелбърн остана хладнокръвна и предизвика изиграването на тайбрек. Именно дългият гейм се превърна в "черешката на тортата" в този епичен дуел на корта в Калифорния, след като станахме свидетели на крайно драматичен развой и непрестанна размяна на водачеството, но в крайна сметка Сабаленка направи цели три двойни грешки, с които на практика се "самоуби", докато Рибакина се довери на силните оръжия в арсенала и отмъкна откриващия сет, продължил 79 минути.

На старта на втората част слабите мигове на корта за беларуската продължиха с пълна сила и тя, видимо изнервена от пропилените си два сетбола, допусна поредица от грешки, довели до пробив на сметката на световната номер 10. Впоследствие Сабаленка беше близо до това да се реабилитира за случилото се, като имаше моментен подем в представянето си и разполагаше с две точки за възстановяване на паритета, но подгласничката от Аустрелиън Оупън сервираше по блестящ начин в ключовите ситуации.

Именно сервисът се оказа съюзник на представителката на Казахстан в трудните мигове и тя отрази два брейкбола, за да може в идните минути да наложи още по-видно своята доминация, като дублира предимството си в резултата и получи възможност да сервира за спечелването на трофея. Застанала на начален удар за победата, скованост обзе Рибакина, която трепна и допусна рибрейк на нула, но при втория си опит да сложи точка на спора беше безгрешна и взе своя реванш от Сабаленка, надигравайки я за първи път в кариерата си.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Кралицата на пустинята: Рибакина отмъсти на Сабаленка за АО и е новата шампионка в ИУ! Мартин Петков
Теми:  
wta | wta 1000 | Арина Сабаленка | елена рибакина | индиън уелс

Коментари





Следвайте ни в Facebook