Красивите не винаги са добри и обратното

от в 20:17 на 10.03.2016
Tennis.bg

Преди време в. "Ню Йорк Таймс" подпали социалните мрежи с публикация за стандартите за женска красота в тениса. Текстът "Представите за красота противоречат на амбициите на водещите тенисистки" предизвика остра читателска реакция. Появиха се обвинения в сексизъм, расизъм и елементарен непрофесионализъм.

В крайна сметка редакторът Маргарет Съливан пусна разгорещен коментар в своя блог, в който приведе в защита на тезата си аргументите на сериозни учени. Припомни и знаменитата реплика на Мартина Хингис, че Амели Моресмо е "наполовина мъж". В дискусията се включи дори писателката Джоан К. Роулинг, която се изказа критично за мускулестата Серина Уилямс, но призна, че съпругът й я харесва.

Допинг скандалът с Мария Шарапова и основополагащият въпрос: "А тези с големите мускули само марули ли ядат?", е добър повод да публикуваме оригиналния текст на "Ню Йорк Таймс".

Когато искат да останат анонимни, повечето известни личности си слагат шапка и тъмни очила. Когато иска да се слее с тълпата, Серина Уилямс използва друго средство - дългите ръкави. Неотдавна, докато представяше своята колекция, облекла за свободното време, американката показа пуловер с дълги ръкави, който й помага да остане незабелязана.

"Имам много развити мускули на ръцете. Когато успея да ги прикрия, малко хора ме разпознават", заявява Серена. Да, огромните бицепси и необичайно мускулестото тяло са визитната картичка на най-добрата тенисистка в света. Те гарантират мощ и атлетизъм, които й позволяват вече години наред да доминира в женския тенис. Същевременно много нейни съпернички на корта се пазят като дявол от светена вода да не натрупат мускулна маса в ръцете. И дори оглушителните успехи на Уилямс не могат да дадат отговор на въпроса как трябва да изглежда една професионална тенисистка.

"Агниешка съвсем съзнателно остава най-фината тенисистка в елита. Тя е преди всичко жена и такава иска да остане" - признава Томаш Викторовски, треньор на полякинята Радванска. По данни на WTA тя тежи 56 кг при ръст 173 см. Самата Радванска е убедена, че натрупването на мускулна маса забавя скоростта и дори променя техниката. И не отрича, че държи на външния си вид. "Разбира се, за мен е важно как изглеждам - аз съм момиче все пак. За радост генът ми е такъв, че каквото и да правя, не мога да наедрея. Това практически е невъзможно", споделя Агниешка.

33-годишната Серина Уилямс неведнъж се е появявала на корицата на сп. "Вог" и много жени я възприемат като еталон за красота. Но в своята кариера тя се е натъквала и на враждебно отношение. Днес самата тя признава, че й е трябвало време, за да обикне тялото си. "Изобщо не вдигах тежести - твърди Серина. - Страхувах се, че ще стана ужасно релефна, ако тръгна да правя лежанка, например. Дълго време използвах само ластици, впоследствие обаче разбрах, че ще бъде много по-лесно, ако започна да се възприемам такава, каквато съм. Днес се гордея със своето тяло и използвам предимствата, които то ми дава".

За съжаление не всички състезателки успяват да изградят такова отношение към себе си. "За повечето спортистки наистина е проблем да проумеят, че идеалната спортна фигура не е особено женствена" - коментира бившата тенисистка Пам Шрайвър. Тя е убедена, че Серена трябва да служи като пример за подражание на останалите момичета в тура. Според Шрайвър Ангелик Кербер и Забине Лизицки силно напомнят телосложението на Серина.

Швейцарката от унгарски произход Тимеа Бачински прибягва до услугите на психолог, когато професионалните тренировки започват да променят тялото й. По нейните думи специално в тениса външността има голямо значение. "Сега вече притежавам ясното съзнание, че интересите на спорта са над всичко. Ако трябва да стана по-мускулеста, няма да се замисля дали да го направя", разкрива тя.

Първата ракета на Великобритания Хедър Уотсън също се гордее със своето тяло и намира атлетичната фигура за особено привлекателна. "Харесва ми да изглеждам силна - признава Хедър. - Смятам, че жените с изразени мускули са много по-привлекателни от безформените."

Повечето коментатори са единодушни, че универсалният критерий за женска красота се разминава с изискванията на професионалния тенис. Германката Андреа Петкович например ненавижда снимките, на които изпълнява бекхенд. Защото ръцете й изглеждат огромни. "Не се усещам достатъчно женствена - признава Петкович. - Не зная, може би се притеснявам от това, което могат да си помислят хората. Може да ви се струва глупаво, но тези неща вълнуват жените. Не се притеснявам да си го призная. За добро или за лошо, за жените се съди по тяхната външност. И това ги кара непрекъснато да се съмняват в себе си."

Петкович споделя, че често хората й казват, че в живота изглежда по-елегантна, отколкото по телевизията и на снимки. "Непрекъснато чувам: О, ти си толкова нежна, а аз очаквах да си огромна. В такива моменти си мисля, че 80 милиона германци ме смятат за тежкоатлет, докато не ме видят на живо", смее се Андреа.

Мария Шарапова, която повече от 10 години е най-добре печелещата спортистка в света, признава, че винаги е искала да изглежда по-слаба. "Подобно на повечето момичета, и аз цял живот се боря с килограмите и с целулита", споделя красавицата. Мария също избягва щангите. Предпочита упражненията за разтягане и специална гимнастика, която според нея, е по-полезна в тениса от голямата мускулна маса. "Не мога да вдигна повече от 2 кг. Това ме изнервя и не виждам смисъл да го правя. В нашия спорт тежестите не ти дава никакво предимство", убедена е рускинята.

Каролина Вожняцки, която се снима по бански за "Спортс Илюстрейтид", е категорична, че на този етап кариерата й е по-важна от всичко, включително от начина, по който изглежда. Тя подчинява тялото си на нуждите на тениса. "Докато съм професионална тенисистка, ще правя всичко необходимо, за да вървя напред. Ако ми трябват големи мускули на краката, ще работя двойно повече във фитнеса. Ако треньорът ми каже, че добре развитите седалищни мускули ще ме направят по-успешна, няма да се поколебая, независимо дали голямото дупе е красива гледка. Модел мога да бъда и след тениса", откровена е Каролина.

На друго мнение е актуалната хубавица Южени Бушар, която мнозина наричат "новата Шарапова". Тя твърди, че никога не би се отказала от работа във фитнес залата, ако това подобри играта й. "Ще се радвам, ако развия мускулите си така, че да започна да побеждавам. Ако печелиш турнири, какво значение има как изглеждаш?", разсъждава канадката.

Източник: "7 дни спорт"


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Красивите не винаги са добри и обратното Tennis.bg
Теми:  
агниешка радванска | андреа петкович | каролина вожняцки | серина уилямс | тимеа бачински | хедър уотсън | южени бушар

Коментари





Следвайте ни в Facebook