Край на мъките за Сабаленка: Естонска ветеранка елиминира световната номер две

от в 14:15 на 24.01.2022
Диана Андреева

Арина Сабаленка отрази четири мачбола, но дори това не й бе достатъчно срещу 36-годишната естонка Кая Канепи. В поредния си трисетов мач световната номер две не оправда очакванията към себе си и след 7:5 2:6 6:7(7) напусна тазгодишното издание на Откритото първенство на Австралия, оставайки на крачка от четвъртфиналната фаза. 

В откриващия сет на двубоя преимуществото бе на страната на сервиращите, които безпроблемно печелеха своите подавания. Тази тенденция се запази до самия край на частта, но в последния възможен момент състезателката от Беларус изостри неимоверно ретурите си и така реализира пробив, който ѝ осигури предимството в общия резултат. 

В последвалата част Канепи се отърси от случилото се в предходния сет и стабилизира играта си, връщайки се към стила си, извел я до тази фаза от турнира. Тя отново намираше изключително чисто топката и я насочваше в близост до линиите, разхождайки опонентката си от ъгъл в ъгъл, за да нанесе завършващ удар. Сабаленка, от своя страна, беше оставила безпогрешната си игра в миналото и грешките от ракетата ѝ изобилстваха. Арина нито за момент не получи инициативата в сета и не след дълго паритетът в общия резултат се завърна.

Подемът на Канепи се пренесе и в третата част, където продължи да поема контрола още с дълбоко пласираните си ретури и така реализира пробив още в първото подаване на опонентката. Тогава обаче събитията на корта претърпяха пълен обрат, тъй като Сабаленка започна да диктува разиграванията с мощните си удари и навакса пасив от 1:3. Тя бе на път дори да поведе в резултата, обаче при резултат 4:4 последва нов срив в играта ѝ, а това ѝ коства и инкасирането на късен брейк.

Канепи поведе уверено с 40:0 при 5:4 и едва една точка я делеше от място на четвъртфиналите, но Сабаленка не бе казала последната си дума и триумфира в един повече от оспорван гейм, след който паритетът в резултата бе възстановен - 5:5. До нов пробив в сета така и не се стигна, а това означаваше, че победителката в този мач ще бъде определена в тайбрек. Там станахме свидетели на множество минипробиви, но Канепи се оказа по-добрата от двете в решителните моменти и в крайна сметка напусна корта в ролята на победителка.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Край на мъките за Сабаленка: Естонска ветеранка елиминира световната номер две Диана Андреева
Теми:  
australian open | wta | Арина Сабаленка | Аустрелиън Оупън 2022 | кайа канепи

Коментари





Следвайте ни в Facebook