Кръвта вода не става: По-малкият брат на Беретини се поздрави с първата си АТР победа!

от в 06:40 на 01.03.2023
Мартин Петков

Надпреварата в Акапулко от категория АТР 500 през настоящата седмица навярно се превърна в място за изненади, след като през вчерашния ден 41-годишният Фелисиано Лопес, който играе своя последен сезон в професионалния тенис, се поздрави с първата си АТР победа от юли 2021-ва насам, стартирайки успешно кампанията си. Днес пък под светлините на прожекторите попадна играч с фамилията Беретини, но това не беше познатият на всички ни Матео, който по-рано в хода на деня спечели откриващия си мач в състезанието, а неговият по-малък брат, ранкиран под номер 842 в световната ранглиста, 24-годишният Якопо.

Италианецът успя по отличен в хода на настоящата седмица да се възползва от реномето на брат си на голямата сцена в тениса и покрай участието в мексиканския град на бившия финалист от Уимбълдън, то Якопо се сдоби с "уайлд кард" за квалификациите в надпреварата. Именно в тях римлянинът демонстрира, че във вените му тече кръвта на Беретини и се справи последователно със съпротивата на 155-ия Жефри Бланкано и сънародника си Лусиано Дардери, за да подпечата дебютното си класиране за основна схема на АТР турнир на сингъл.

Жребият за същинската част на състезанието пък изправи световния номер 842 срещу намиращия се далеч от най-добрата си форма Оскар Оте (№78), като сблъсъкът безспорно беше един от най-очакваните в програмата за днешния ден. Както сочеха предварителните прогнози, германецът се поздрави с успеха в първия сет, но оттам насетне Беретини покачи значително своето равнище и беше напълно конкурентноспособен на представителя на топ 100, с което предизвика изиграването на тайбрек във втората част.

В него Якопо запази нужното хладнокръвие и поведе в резултата, докато Оте почувства физически дискомфорт и се възползва от правото си за медицински таймаут, но интервенцията му с физиотерапевта на корта далеч не повлия на вдъхновения италианец, който довърши започнатото и изпрати мача в заключителната му фаза. На старта на решителния трети сет световният номер 78 нагледно капитулира пред болката и в опит да се предпази от влошаване на травмата си, взе решение да се откаже, при което мечтаната дебютна АТР победа за римлянина беше факт - 3:6 7:6(3) 2:1 и отказване. В минутите след успеха си Беретини не пропусна да изкаже благодарността си към своя по-голям брат Матео, като сподели следното:

"Без него [нищо от това] не би било възможно. Не просто затова, че получих "уайлд кард" [за квалификациите], но за всичко. Матео е моето вдъхновение и той е един истински шампион, както и много добър човек. За мен, той е най-важният човек в живота ми." - коментира световният номер 842, който във втория кръг от турнира ще срещне Алекс де Минор, по адрес на бившия финалист от Уимбълдън, заедно с когото се включиха посредством "уайлд кард" и в надпреварата при тандемите.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Кръвта вода не става: По-малкият брат на Беретини се поздрави с първата си АТР победа! Мартин Петков
Теми:  
atp | акапулко | беретини | матео беретини

Коментари





Следвайте ни в Facebook