Кръвта вода не става: Всичко за неповторимото постижение на семейство Дент

от в 14:57 на 16.07.2021
Калоян Соколов

Роднинските връзки между топ състезателите в Тура не са непознато явление, но по-скоро те се наблюдават между спортисти от една и съща генерация, давайки за пример сестрите Уилямс или братята Браян. Когато става дума за децата на някой бивш успешен тенисист, то обикновено те не оправдават очакванията и поддържат професионалния си статут главно заради развитите контакти на своите близки.

Сега обаче ще ви разкажем за историята на Тейлър Дент, който остава в спомена на феновете като играчът изпълнявал едни от най-мощните сервиси в света. Американецът се ражда през 1981-а година и бива обучаван от баща си Фил, чиито качества навремето са го извели до три титли от ATP и достигане до финала на Аустрелиън Оупън. 

Тези обстоятелства не внасят никакво напрежение у Тейлър, който пробива в топ 100 още в тийнейджърска възраст и поставя рекорд за най-бърз начален удар в историята на Уимбълдън. Младежът използва приома сервис-воле, поставяйки под постоянен натиск опонентите си и изглежда, че в бъдеще го очаква бляскава кариера. Тогава започват проблемите в областта на кръста, които се проявяват поради прекаленото натоварване при изпълнението на първото му подаване. Така Дент е принуден да притъпи основното оръжие в арсенала си и изглежда приказката му е на път да приключи още преди да започне истински, но неволята всъщност го превръща в далеч по-завършен състезател.

"Вече не можех да отбелязвам толкова голям брой асове, само че работих сериозно върху волетата си. Това ми даваше спокойствие, че не е задължително да решавам нещата само с един удар. Приемам случилото се за благословия, тъй като в момента имам далеч повече опции, за да спечеля дадено разиграване" - разсъждава навремето американецът.

Големият пробив на Дент идва през 2002-а година, когато съумява да триумфира на надпреварата в Нюпорт, надделявайки над сънародника си Джеймс Блейк. Тейлър никога до този момент не е бил побеждавал Блейк, ала в този двубой показва колко много е израснал през последните месеци и не оставя шансове на по-високоранкирания си съперник. По този начин семейство Дент поставя прецедент в спорта, защото досега никога баща и син не са били ставали шампиони в сингъл турнири в Откритата ера на тениса.

"Баща ми се обади на следващата сутрин, докато все още се борех с махмурлука си. Спомена ми за постижението и развълнувано ми сподели как заради мен вече сме в историята на професионалния спорт. Почувствах се невероятно, щом действително осъзнах важността на случилото се" - признава бившият играч в днешни дни.

Оттам насетне Тейлър Дент завоюва нови три титли, но контузиите не спират да го следват и той трябва да си взема принудителни паузи през почти всеки един сезон, което го кара да прекрати кариерата си едва на 28 години. Все пак Тейлър има от какво да се гордее през сравнително кратката си кариера.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Кръвта вода не става: Всичко за неповторимото постижение на семейство Дент Калоян Соколов
Теми:  
atp | анализи и истории | любопитно | тейлър дент

Коментари





Следвайте ни в Facebook