Купа "Дейвис": Нидерландия шокира САЩ; Испания пред отпадане още в мача срещу Сърбия

от в 09:21 на 15.09.2023
Мартин Петков

Третият ден от груповата фаза на отборната надпревара Купа "Дейвис" също не пропусна да ни направи свидетели на любопитни сблъсъци, като актуалният шампион Канада не спира да впечатлява на италианска земя в град Болоня. Селекцията на "кленовите листа", която трябваше да стартира защитата на трофея си без наличието на най-големите си звезди, а именно Феликс Оже-Алиасим и Денис Шаповалов, вчера се наложи със сензационното 3:0 над домакините Италия, докато в хода на днешния ден продължи отличното си представяне и със същия резултат надви тима на Швеция, с което окупира върха в група "А".

Пръв за северноамериканците на корта излезе ветеранът Вашек Поспишил, който срещна сериозни затруднения срещу 20-годишния син на легендарния Бьорн Борг - Лео, но в трисетова битка измъкна крайния успех след 7:6(5) 5:7 6:2. Впоследствие топ състезателят в отбора на Канада - световният номер 158 Габриел Диало, доказа, че победата му над Лоренцо Музети не е плод на случайност и безпроблемно се справи със съпротивата на Елиас Имер в последователни части, за да подпечата триумфа за страната си, преди тандемът Вашек Поспишил / Алексис Галарно да оформи крайния резултат, надделявайки над Филип Бергеви / Андре Горансон.

Голямата изненада за деня обаче ни беше поднесена от отбора на Нидерландия, който награди над успеха си срещу Финландия по блестящ начин, след като сензационно сломи фаворитът в група "D", в лицето на САЩ, и постигна победа с 2:1 в хърватския град Сплит. В откриващия двубой световният номер 68 Ботик ван де Зандсхулп шокира полуфиналиста от Аустрелиън Оупън и член на топ 15 Томи Пол, като го повали със 7:6(2) 6:2, давайки летящ старт на родината си. Битката на първите ракети между "лалетата" и "янките" пък ни предостави и навярно мача на деня, в който Талон Грийкспор изнесе един от най-добрите си двубои изобщо в хода на годината и взе скалпа на 11-ия на планетата Франсис Тиафо, след като триумфира с 6:3 6:7(6) 7:6(2), преди в протоколната среща на двойки опитният тандем Остин Крайчек / Раджийв Рам да отсрами американците и надви специалистите в карето Уесли Кулхооф / Матве Миделкоп.

В група "С", към която до голяма степен е насочено вниманието на мнозина, предвид факта че утре ни очаква в игра да видим Новак Джокович, навярно без да се намира под светлините на прожекторите, съставът на Чехия продължава победния си ход и след триумфа над Испания, то европейският отбор се наложи и над Южна Корея с крайното 3:0, за да оглави подреждането в групата, което пък означава, че домакинът Испания още утре при дори едно поражение в сблъсъка срещу Сърбия и ще отпадне от турнира, като сериозна вина за това се хвърля върху Карлос Алкарас и отказа му да участва, броени дни преди старта на надпреварата. Втората ракета на чехите Томаш Махач изпита сериозни трудности срещу световния номер 194 Сеонг Чан Хонг, но в близо тричасов дуел го подчини след 7:6(8) 4:6 6:2, преди впоследствие звездата в селекцията Иржи Лехечка да довърши започнатото и в поредни сетове надви Сун-уу Куон, за да подпечата триумфа за страната си. В двубоя на двойки пък тимът на Чехия се довери на Адам Палашек и 18-годишния Якуб Меншик, които оправдаха гласуваното им доверие, като се справиха с дуото Джи Сунг Нам / Мин-Кю Сонг, оформяйки крайния резултат.

Актуалният вицешампион в надпреварата - отборът на Австралия, пък отлично се съвзе от поражението си на старта срещу Великобритания и осъществи пълен обрат над тима на Франция, за да се поздрави с победата след 2:1, което ги оставя в спора за челните места в група "В", играеща се на британска земя в град Манчестър. 35-годишният Адриен Манарино пръв излезе на корта за "петлите" и демонстрира високо ниво, като се разправи с Макс Пърсел, но в последвалия мач с огромно значение за "кенгурутата" най-добрият играч в селекцията им - Алекс де Минор, сломи Уго Юмбер 7:6(2) 6:3, с което изравни резултата и сблъсъкът на двойки трябваше да определи победителя в съревнованието. В него капитанът Лейтън Хюит избра да се довери отново на шампионите от миналогодишния Уимбълдън - Матю Ебдън и Макс Пърсел, които оправдаваха статута си на един от най-силните национални тандеми и се наложиха със 7:5 6:3 над опитните Никола Маю и Едуар Роже-Васлен, носейки крайния успех за Австралия.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Купа "Дейвис": Нидерландия шокира САЩ; Испания пред отпадане още в мача срещу Сърбия Мартин Петков
Теми:  
atp | ITF | Австралия | алекс де минор | Иржи Лехечка | канада | купа дейвис | обзор | САЩ | талон грийкспор | франсис тиафо | франция | Чехия | швеция

Коментари





Следвайте ни в Facebook