Кузманов и Донски: Това е само началото, Sofia Open ни даде огромен шанс

от в 07:16 на 01.10.2021
Диана Андреева

Новосформирано дуо между Алекс Донски и Димитър Кузманов записа загуба срещу британския тандем Джони О'Мара - Кен Скупски с 6:2 5:7 7:10 в двубоя си от първи кръг на София Оупън. Двамата българи бяха близо до триумфа, но в крайна сметка опитът на техните опоненти оказаха своето влияние и двамата българи бяха пречупени.

С тази загуба приключи и българското участие на тазгодишния Sofia Open. Надпреварата със сигурност ще остави следа в съзнанието както на Кузманов, така и на Донски, защото и двамата се поздравиха с по една победа съответно в основната схема и в квалификациите по-рано през седмицата. След края на двойковия им двубой, те взеха участие в кратка пресконференция, а ето какво точно споделиха по време на нея:

Мико, Алекс, бяхте на две точки от победа над играчи, които се намират в Топ 100 на двойки. Със сигурност има от какво да сте доволни, но вероятно сте и разочаровани? 

Димитър Кузманов: Да, така е. Мачът беше много завързан, много равностоен, и когато го загубиш няма как да не си разочарован. Но, от друга гледна точка това беше наш първи мач като двойка и показахме, че сме се сработили много добре. Срещу тенисисти, които играят всяка седмица заедно. В първите 60 на света са. Бяхме много близо до победата, със смесени чувства сме, но аз съм горд от нашето представяне. 

Александър Донски: Аз бих казал същите думи. Това беше първият ни мач заедно, показахме много добра комуникация. Наистина беше много равностоен мач срещу тенисисти, които са опитни, които играят заедно в турнирите от Големия шлем. Още малко ни трябваше. 

Скупски е №60 в света, О‘Мара е №72. В много моменти бяхте не само равни, но и по-добри от тях. Като признание за вашето представяне ли приемате факта, че след последната точка те показаха сериозни емоции и радост? 

Димитър Кузманов: Да, явно не са очаквали. Когато играеш на такова високо ниво, би трябвало да си подготвен за всякакъв развой на мача. Ние играхме равностойно и това е нещо, което те със сигурност не са очаквали. Беше нормално да се израдват по този начин. Ако беше обратното, ние сигурно щяхме да се радваме два пъти повече. 

Александър Донски: Със сигурност (Смее се)! 

Вие как се усещахте като тандем? 

Александър Донски: Аз се радвам много, че играхме заедно за първи път. Вижда се, че добре се справяме като двойка. Надявам се в бъдеще да продължаваме по същия начин. 

Димитър Кузманов: Много добре се чувствах в тандем с Алекс. И преди началото на турнира, когато си говорихме казах, че моето желание е да играем заедно. Той когато дойде в националния отбор преди няколко години веднага си го придърпах под моето крило. Имаме силна връзка още от тогава. На мен ми доставя удоволствие да играя с него. Надявам се неговата позиция в ранглистата да прогресира, защото той има много качества. Дано играем на повече турнири заедно. Мисля, че сме добра двойка за националния отбор, за по-големи турнири и така нататък. 

Александър Донски: Разбира се. 

Участието на Sofia Open приключва за вас. Какво ви предстои и с какви амбиции ще довършите настоящия сезон? 

Александър Донски: Моите планове са сега да участвам в няколко ITF турнира с награден фонд 15 000 и 25 000 $. Целта ми е поне една титла да взема до края на годината. Мисля, че е напълно възможно. Тази седмица показах, че мога да бия играчи, които участват на много силни турнири. 

Димитър Кузманов: Аз още в събота заминавам за Барселона. Там съм в основна схема на турнир от веригата „Чаланджър“. След това ми предстоят още два турнира, най-вероятно в Южна Америка, така ще приключи сезонът за мен. Целта, която си бях поставил беше влизане в първите 200. С победата от София съм много близко. Имам още три турнири, в които ще се опитам да изпълня целта и да завърша сезона, както го и започнах – силно. 

За финал, бихте ли споделили емоциите, които изпитахте от това свое участие на турнира от категория АТР 250, тук, в България? 

Александър Донски: За мен това винаги е бил огромен шанс. Благодаря много на моя агент Ивайло Крачунов, че стои до мен и ми помага да влизам в тези турнири. Придобих огромен опит и показах, че мога да прогресирам още по-напред в ранглистата. Това е моята цел и ще продължа да работя упорито, за да я постигна. 

Димитър Кузманов: Всички знаете моето мнение за турнира Sofia Open. Прекрасно събитие за българския тенис, за българския спорт, за всички нас. Надявам се този прекрасен турнир да продължи, при това с публика! 

Александър Донски: Със сигурност. Може би, това щеше да направи разликата днес на двойките. 

Димитър Кузманов: Не само на двойки, по принцип. Стават страхотни мачове. 

Източник: Sofia Open


Ето как да гледаме тенис мачове безплатно

Оцени тази статия:
Кузманов и Донски: Това е само началото, Sofia Open ни даде огромен шанс Диана Андреева
Теми:  
sofia open | александър донски | димитър кузманов | софия оупън

Коментари

Следвайте ни в Facebook