Кузманов извоюва обрат и доближи България на един успех от изкачване в Световна Група I

от в 06:06 на 04.02.2023
Мартин Петков

Началото за отбора на България в историческия финален плейоф за влизане в Световната група I за Купа "Дейвис" беше повече от отлично, след като Александър Лазаров постигна безапелационен успех над първата ракета в селекцията на Нова Зеландия и изведе страната ни напред с 1:0 точки.

Непосредствено след Алекс на корта излезе Димитър Кузманов, който е рекордьор по победи за родината ни в отборната надпревара, като предварителните очаквания за нова наглед рутинна българска победа далеч не се оправдаха и Мико трябваше да се бори в продължение на 2 часа и 49 минути с Киранпал Пану (№576), за да сътвори обрат, надделявайки с крайното 5:7 6:3 6:2. С този си триумф пловдивчанинът увеличава преднината на тима ни до 2:0 точки, като нашите сънародници се нуждаят от само един успех в трите си срещи през утрешния ден, за да подпечатат класирането на родината ни за Световната група I за Купа "Дейвис".

Откриващите мигове на двубоя бяха до голяма степен лишени от интригуващи ситуации, предвид наложеното превъзходство от страна на сервиращите, което ни отведе до прословутия седми гейм. В него световният номер 192 се сблъска със сериозни неприятности в собственото си подаване, като след маратонска продължителност от над 10 минути и три отразени брейкбола, то първата ракета в селекцията на капитана Валентин Димов оцеля и впоследствие се създаде убеждението, че взе инициативата от своята страна на мрежата.

Именно в заключителните минути от частта беше ясно изразено преимуществото в игрови план на Кузманов, който при съперников начален удар съумя да си осигури общо три сетбола, но защитата на Пану в ключовите моменти беше на нужното равнище и той предотврати опасността, запазвайки равенството - 5:5. Последвалият гейм на българина се оказа и повратната точка, след като той допусна да инкасира пробив от ситуация 40:0 и макар да имаше впоследствие възможност за рибрейк, то до такъв, за съжаление, така и не стигна, при което самоотвержените действия в офанзивен план на световния номер 576 имаха своя знаменит завършек и след 77 минути борба, сетът беше записан срещу името му.

Със старта на втората част проблемите за Мико на корта придобиха съвсем нови размери, като той своебразно воюваше за всяка точка в актива си, но въпреки неблагоприятното си положение, демонстрира воля и съумя да спаси четири брейкбола, с което поддържаше паритета при 2:2. Оттам насетне балансът в съотношението на силите постепенно се изравни, като световният номер 192 започна да диктува случващото се в размените от дъното на корта, а считаният за аутсайдер новозеландец видимо нямаше противодействие срещу комбинациите на нашенеца и с единствения пробив в сета, дошъл в осмия гейм, Кузманов възстанови равенството в общия резултат, изпращайки сблъсъка в заключителната му фаза.

Решителната трета част имаше наглед равностойно начало, което на пръв поглед по никакъв начин не предвещаваше последвалите вдъхновени действия от страна на българина. Мико още със заставането си на сервис нагледно установи пълен контрол над събитията на корта, който пренесе и в миговете си на ретур, като разликата в класите беше лесно забележима и пловдивчанинът се завърна от ситуация 0:40 в заключителното си подаване за мача, печелейки шест от последните седем гейма в срещата, за да сложи точка на спора в сблъсъка и дублира преднината на България спрямо тима на Нова Зеландия по пътя към Световната група I.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Кузманов извоюва обрат и доближи България на един успех от изкачване в Световна Група I Мартин Петков
Теми:  
бгтенис | българия | димитър кузманов | купа дейвис

Коментари





Следвайте ни в Facebook