Лазаров се бори наравно срещу 1/8-финалист от Уимбълдън, но отстъпи в края

от в 12:56 на 30.10.2022
Калоян Соколов

Александър Лазаров е напълно преобразен тенисист през последните месеци и най-явно видяхме това на Sofia Open, където Алекс записа дебютната си победа в основна схема на ATP турнир и веднага след това грабна два поредни трофея на фючърсите в Созопол, като по този начин си осигури влизане в топ 300 на света. Голямата цел пред нашето момче пък си оставаше участие в квалификациите на Аустрелиън Оупън догодина, а това преминаваше през няколко силни представяния на ниво Чаланджър в края на сезона.

Така българинът замина, за да играе в пресявките на надпреварата в Бергамо, но късметът не беше с него и го противопостави на топ потавения Джейсън Кублер, който се включи с "уайлд кард" в последния възможен момент и през настоящия сезон можеше да се похвали с класиране за осминафиналната фаза на Уимбълдън и влизане сред първите 100. Въпреки всичко това, то нашият сънародник беше напълно равностоен на Кублер и имаше всички шансове да надделее над него, само че фаворитът показа по-здрави нерви и се наложи с 6:4 7:6(5), прекъсвайки серията на българина от 10 поредни победи.

Мачът започна по-добре за Алекс, който спечели с лекота откриващото си подаване и взе първите две точки на съперниковия сервис, но постепенно австралиецът навелезе в обичайния си ртъм и често можехме да го видим как завършва точките в близост до мрежата. Родният ни представител обаче по никакъв начин не отстъпваше на далеч по-високоранкирания си опонент и съумяваше да използва по отличен начин своя сервис, което му помагаше да поддържа аванса си до 3:2 гейма.

Изведнъж Лазаров допусна известен спад в действията си и това позволи на Кублер да достигне до точка за пробив, която беше реализирана с отличен минаващ бекхенд по правата, след като преди това българинът пропусна да завърши с рутинен форхенд. Впоследствие фаворитът имаше възможност да реализира още един брейк, само че този път длановият удар на нашия сънародник не го подведе и той дори имаше шанс да изравни за 5:5, ала пропусна с малко при опита си за пасингшот и сетът все пак отиде в актива на световния номер 101.

Втората част стартира позитивно за Алекс, чиято стабилна игра от дъното на корта му позволи отново да застраши началния удар на осминафиналиста от Уимбълдън, но отново важните разигравания отидоха в актива на Кублер и софиянецът видимо се поизнерви, което рефлектира върху тениса му и последваха купища неточности от ракетата му и съвсем скоро топ поставеният в пресявките водеше с 3:1.

Тогава четвъртата ни ракета реши да действа значително по-разумно и надиграваше съперника си в голяма част от дългите разигравания, за да възвърне паритета в резултата при 3:3. Наред бяха нови трудни минути пред родния ни състезател. защото му се наложи да спасява два поредни брейкбола, ала той не трепна и дори се доближи на две точки от спечелването на сета, повждайки с 5:4 и 0:30.

Точно в този момент ръката на Лазаров трепна и последваха няколко сериозни неточности в негово изпълнение, а Кублер се възползва от това и достигна до възможност да сервира за крайната победа. Обратите обаче далеч не бяха приключили и шампионът от Созопол си гарантира изиграването на тайбрек, където три пъти наваксваше мини пробив изоставане, само че в крайна сметка австралиецът сложи точка на спора, изпълнявайки безупречно стоп воле при първия си мачбол.

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Лазаров се бори наравно срещу 1/8-финалист от Уимбълдън, но отстъпи в края Калоян Соколов
Теми:  
александър лазаров | бгтенис | бергамо | джейсън кублер | Чаланджър

Коментари





Следвайте ни в Facebook