Мач с двама победители: Полша подчини Италия, но и двете страни са на 1/2-финал!

от в 14:10 на 04.01.2023
Мартин Петков

United Cup вече навлезе в решителната си фаза, при което през днешния ден ни предстоеше да проследим финалните сблъсъци между отборите, които завършиха на челните позиции в своите потоци. Единият от полуфиналистите в новосъздадената надпревара трябваше да бъде излъчен в Бризбейн, където се изиграха групите B и Е, което съответно изправи селекциите на Полша и Италия.

По време на дневната сесия от съревнованието помежду им станахме свидетели на две безапелационни победи, първата от които Лоренцо Музети донесе на "Скуадра адзура" в битката на вторите ракети при жените, докато впоследствие основното оръжие в състава на "дружина полска" - световната номер едно Ига Швьонтек, не изпълни задачата си по перфектен начин и възстанови равенството при 1:1. С това погледите останаха приковани към следващите мачове по оста между двете европейски държави, които изглеждаха равностойно във всеки един аспект.

Началото на вечерната сесия беше дадено от навярно най-чакания сблъсък от почитателите на тениса в градския финал на Бризбейн, след като на корта в Pat Rafter Arena ни предстоеше да наблюдаваме топ състезателите при мъжете - Хуберт Хуркач и Матео Беретини, които се изправяха в повторение на полуфинала си от Уимбълдън 2021. Високите очаквания за зрелище безспорно бяха оправдани, като допълнителната нотка емоция от това да играеш за родната беше завладяла и двамата представители на световния топ 20, ала след три сета и множество драматични моменти, то италианецът след час и 56 минути вдигна победоносно ръка и изправи сънародниците си в щаба и по трибуните на крака - 6:4 3:6 6:3. С този си триумф на силовия тенис бившият финалист от Уимбълдън отново изведе Италия напред в срещата с 2:1, доближавайки я на една ръка разстояние от полуфиналите.

Стартът на двубоя се оказа мечтан за световния номер 16, който подходи крайно агресивно към противниковия сервис и рискът в действията му беше ознаменуван от пробив. Скоропостижно полякът се отърси от първоначалния шок, като започна все по-често да влиза в разиграване при начален удар на Беретини, което му позволи да разгърне потенциала си от основната линия и той се реабилитира, възстановявайки паритета за 2:2. Италианецът в този момент за секунди изгуби ритъма в представянето си, но постепенно, силно подпомаган от ниската ефективност на първо подаване, от която страдаше световният номер 10, си върна предимството на корта в игрови план и посредством впечатляваща серия от уинъри от дланния си удар реализира ключов пробив в деветия гейм, донесъл му откриващия сет на сметката.

Във втората част Хуркач подобри значително качеството на своя сервис и отново можехме да видим как го използва като основно оръжие срещу набезите на противника. Именно тази сигурност на собствено подаване позволи на поляка да бъде по-иновативен в миговете си на ретур, при които Хуби нагледно изненада първата ракета на "Скуадра адзура" с все по-честите си излизания на мрежата. С тази си промяна в тактическия облик бившият Мастърс 1000 шампион достигна брейкбол в шестия гейм, който не се поколеба да оползотвори и не след дълго равенството в отделните сетове беше налице.

Решителната трета част в началните си мигове се развиваше напълно под доминиращата сила на сервиращите и постепенно сблъсъкът се насочваше към своя край. С достигането на средата на сета и проблемите за Хуркач не закъсняха, след като италианецът получи указания да се отдръпне в задна позиция и да е търпелив, а резултатът от това му начинание не закъсня и поредната топка в аут от ракетата на световния номер 10 означаваше пробив в актива на топ тенисиста на "жабарите". Впоследствие импулсът в представянето на Беретини се запази, като всеки път, когато той застанеше на сервис, ударите му намираха безпощадно противниковата половина в опразнените ѝ зони, което му позволи да сложи точка на спора, поздравявайки се с втора поредна победа за новия сезон над представител на световния топ 10.

Непосредствено след битката на първите ракети при мъжете на корта в Бризбейн излязоха вторите такива при дамите, като срещата помежду им можеше да има пагубно значение за Полша, в случай на неуспех за Магда Линет. Световната номер 48, която през вчерашния ден с триумфа си класира своята родина за градския финал, днес отново се превърна в герой, надигравайки разгромно Лусия Бронзети в последователни сетове с 6:1 6:2, при което отново възстанови равенството в съревнованието между двете държави и решителният пети двубой на смесени двойки трябваше да излъчи състава, който ще продължи към полуфиналите.

За "дружина полска" на корта излезе тандемът, благодарение на който изобщо страната участва в турнира, а именно дуото Ига Швьонтек и Хуберт Хуркач, които по-рано в хода на надпреварата обединиха сили и се поздравиха с успех срещу представителите на Казахстан. През днешния резултатът от сформираната двойка далеч не беше по-различен и те доказаха колко добре са се сработили в последните дни, след като постигнаха повече от впечатляващ успех над италианското каре, съставено от Лоренцо Музети и Камила Росатело - 6:1 6:2. По този начин Полша подпечата своето място на полуфиналите в състезанието, провеждащи се в Сидни,, където ще се изправи срещу САЩ, но "Скуадра адзура" в никакъв случай не трябваше да съжалява, след като при така стеклите се обстоятелства на база резултатите в останалите градски финали, то "жабарите" ще бъдат отборът в топ 4, който се класира като "най-добър загубил", благодарение на това, че са с най-много спечелени сетове в хода на турнира и ще срещне победителя измежду Хърватия и Гърция.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Мач с двама победители: Полша подчини Италия, но и двете страни са на 1/2-финал! Мартин Петков
Теми:  
united cup | ига швьонтек | италия | матео беретини | полша | смесени двойки | хуберт хуркач

Коментари





Следвайте ни в Facebook