Макар да загуби сет: Джокович преодоля най-сериозния си тест дотук и е 1/4-финалист!

от в 00:00 на 04.07.2022
Мирела Николова

Тим Ван Райтховен направи изключително силен сезон на трева, изненадвайки всички с невероятния си рейд от квалификациите до титлата на турнира в Хертогенбош. Той пренесе отличните си изяви и на Уимбълдън, където оправда напълно предоставения му "уайлдкард" и достигна до осминафиналната фаза на "мейджър" надпревара за първи път в кариерата си. Там обаче приказката му намери своя край в лицето на Новак Джокович, който, макар да бе затруднен от противника си във втория сет, в останалите части установи пълна доминация и се поздрави с крайната победа - 6:2 4:6 6:1 6:2. В битка за място в полуфиналите шесткратният шампион в турнира ще се изправи срещу Яник Синер, който по-рано днес спря похода на Карлос Алкарас.

25-годишният тенисист навлезе уверено в срещата и още от началните минути загатна за своите качества. Световният №3 обаче бързо вгорчи старта на противника си, възползвайки се от прокрадващите се грешки в играта на нидерландеца, за да осъществи пробив още в дебютното му подаване. Впоследствие Ван Райтховен стабилизира представянето си и нерядко го виждахме да предприема контраофанзивни действия, които му помогнаха на три пъти да достигне до шансове за връщане на брейка. Джокович обаче запази хладнокръвие и заличи брейкболите, след което отново показа майсторството си и след серия от отлично проведени разигравания, последното от които завършило с безмилостен бекхенд уинър по правата, реализира нов пробив, с който подпечата успеха си в откриващия сет.

Ван Райтховен запази високото си ниво на игра и във втората част, където продължи да търси агресивните продължения и да принуждава съперника си да отстъпва назад. Сърбинът не правеше нищо погрешно, но дори невероятната му защита се оказа безпомощна срещу великолепните офанзиви, които предприе световният №104 в седмия гейм. В две поредни точки нидерландецът успя да смени темпото на разиграването, ускорявайки неимоверно топката от форхенд, което доведе до първи брейк в неговия актив. Сервирайки за успеха в сета, младокът бе поставен под сериозно напрежение от бившия №1, който достигна до четири възможности за изравняване на резултата в геймовете, но шампионът от Хертогенбош показа характер и благодарение на солидния си начален удар премина успешно теста, като усилията му бяха възнаградени със сет срещу името му. 

С началото на третата част непоставеният състезател допусна спад в концентрацията си и интензитетът в играта му драстично спадна. Това бе добре дошло за 20-кратния шампион от Шлема, който побърза да се възползва от колебанията на противника и не след дълго вече имаше солидна преднина от 3:0. Първият в схемата продължи да вдига нивото с всяка изминала секунда и печелившите удари от неговата ракета изобилстваха. Същевременно непредизвиканите грешки на Ван Райтховен се трупаха една след друга, което позволи на Ноле да дублира преднината си от пробив - 5:0. В хода на целия сет той не загуби нито една точка при вкарано първо подаване и напълно лишавайки опонента от шанс да върне пробива, отново излезе напред в общия резултат.

Доминацията на фаворита се пренесе и в четвъртия сет, където броят на пропуските от страна на нидерландеца продължи да расте и отново доведе до ранен пробив в полза на топ поставения. Поел изцяло контрола върху случващото се, Джокович не позволи нито миг колебание до края и методично налагаше волята си в разиграванията, което допринесе за втори брейк в неговия актив. Той бе абсолютно непоколебим на собствен сервис, запазвайки 100-процентова успеваемостта си на вкаран първи начален удар, и скоропостижно затвори двубоя в своя полза.

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Макар да загуби сет: Джокович преодоля най-сериозния си тест дотук и е 1/4-финалист! Мирела Николова
Теми:  
atp | новак джокович | Обзори | тим ван райтховен | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook