Макар и да се поизпоти: Синер подчини бивш "мейджър" 1/4-финалист за успешен старт на АО

от в 06:01 на 14.01.2024
Мартин Петков

Яник Синер ни предостави висококачествена продукция при дебютния си официален мач за 2024-та година и откри победоносно кампанията си на Аустрелиън Оупън. Италианецът имаше наглед трудната задача в откриващия кръг да се изправи срещу бившия представител на топ 30 Ботик ван де Зандсхулп, който демонстрира солидно равнище в хода на сблъсъка, ала четвъртият поставен изнесе същинския тенис лекция на съперника си в множество направления и се поздрави с победата, дошла за 2 часа и 27 минути на корта, в последователни сетове - 6:4 7:5 6:3.

С това световният номер 4 и един от основните претенденти за титлата в Мелбърн се класира за втория етап на надпреварата, където му предстои да срещне един измежду Педро Качин и квалификанта Йеспер де Йонг.

Началото на двубоя се оказа пламенно за шампиона от Купа "Дейвис", който побърза да ни засвидетелства класата на форхенда си и осъществи пробив в дебютния за мача гейм, но впоследствие мигновено бе изправен пред сериозни затруднения. Именно старанието на италианеца да дирижира изцяло събитията на корта го постави в неблагоприятната ситуация да трябва да отразява точки за рибрейк пред съперника, но за сметка на това четвъртият поставен съумя да вземе теста си на сервис с отличен, като оттам насетне наложи изцяло превъзходството си в моментите на собствено подаване и безпроблемно се поздрави с успеха в откриващия сет.

Още на старта на втората част фаворитът бе напът да продължи устрема си чрез реализирането на ранен пробив, ала нидерландецът не трепна под напрежение и осуети атаките на противника, за да отстои своето. С това и качеството в представянето на бившия четвъртфиналист от US Open се покачи значително, като той биваше конкурентноспособен на южнотиролеца при размените от основната линия и воден от блестящия си начален удар в тези моменти от срещата, поддържаше паритета в статуквото. В това русло бяхме отведени до фундаменталния 11-и гейм, когато Синер своеобразно превключи на следващата предавка и зададе твърде високо летвата на игра, предизвиквайки серия неточности от ракетата на Ван де Зандсхулп, при което материализира възможността си за пробив и броени минути по-късно дублира водачеството си в общия резултат на двубоя.

Подобно на предходните два сета, то и в началото на третия младокът опита да наложи волята си в разиграванията и се сдоби с аванс от 0:40, донесъл му цели четири брейкпойнта на сметката, но дори и те се оказаха недостатъчни за италианеца, за да се сдобие с предимство. Същевременно пък геройството на световния номер 59 да оцелее в подаването си му донесе импулс в действията и той най-после се възползва от шансовете си на ретур, като отмъкна сервиса на фаворита на нула и наглед неочаквано излезе напред в статуквото с 2:0.

Оттам насетне обаче станахме свидетели на същински тенис мастърклас от страна на Синер, който рязко вдигна оборотите и започна да залага на все по-голяма дълбочина и острота в ударите си, като лимитира възможностите за отговор пред своя съперник и изцяло наложи доминацията си, като отпусна едва един гейм на аутсайдера до края на срещата и узакони триумфа си на старта в Мелбърн.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Макар и да се поизпоти: Синер подчини бивш "мейджър" 1/4-финалист за успешен старт на АО Мартин Петков
Теми:  
atp | australian open | ботик ван де зандсхулп | яник синер

Коментари





Следвайте ни в Facebook