Макар и със загубен сет: Медведев не допусна изненада и откри победоносно 2024-та

от в 06:52 на 15.01.2024
Мартин Петков

Даниил Медведев срещна известни затруднения на старта при кампанията си в Мелбърн, но в крайна сметка не допусна изненада и откри подобаващо сезона си, класирайки се за втория кръг на Аустрелиън Оупън. Руснакът, който е трети поставен и попадна в един поток за осминафиналите с Григор Димитров, демонстрира безупречен тенис в големи отрязъци от двубоя си с Теренс Атмане, за когото сблъсъкът срещу бившия номер едно се оказа пагубен най-вече физически, предвид факта че болката от крампите го принуди да се откаже при резултат 5:7 6:2 6:4 1:0 в полза на фаворита.

Така двукратният финалист от Откритото първенство на Австралия гарантира мястото си във втория етап на надпреварата, където му предстои да се изправи срещу наглед непредсказуемия Емил Русуувуори, който съвсем наскоро игра финал в Хонг Конг.

На старта на двубоя ясно си пролича, че московчанинът макар и днес да играеше дебютния си официален мач за годината, то той се намираше в оптималната си кондиция и без излишни време за губене, вкара срещата в любимото си русло, свързано с дълги и монотонни разигравания. За френския левичар пък стилът на третия поставен се оказа напълно непозната територия в кариерата му и грешките от неговата ракета мигновено се увеличиха многократно, като той предаде подаването си в актива на фаворита. 

Оттам насетне Медведев нагледно установи пълен контрол върху събитията на корта и уверено водеше сета към неговия край, когато обаче допусна немислим разпад на играта си и по крайно необичаен за себе си начин, започна да инкасира купища неточности от чисто рутинни позиции, което изведе световният номер 145 в печелившата позиция в сблъска и той мигновено оползотвори всеки един от шансовете си, печелейки четири поредни гейма, а с тях и дебютния сет.

Още в началото на втората част обаче бившият шампион от US Open даде ясно да се разбере, че подобни явления в представянето му далеч не са толкова присъщи за обичайното му равнище и на бърза ръка вдигна оборотите, сдобивайки се предимство от двоен пробив аванс. При така създалата се ситуация, на практика път назад в сета за Атмане нямаше и макар той да опита да повиши нивата на агресия в ударите си и настройката му е да е още по-атакуваща, то това не даде особен резултат в генерален план и скоропостижно равенството в общия резултат на съревнованието бе подновено.

С настъпването на третия сет, то двубоят вече навлизаше в третия си час, което мигновено даде отражение върху физическото състояние на французина, като той крампира и под сериозното влияние на болката, се раздели с началния си удар. Впоследствие Медведев продължи да се придържа към тактическия си замисъл и въпреки проблемите на съперника си, то руснакът отново влезе в своеобразна дупка и на практика собственоръчно се самопроби - 2:2.

Огромната ментална устойчивост, с която разполага световният номер 3, обаче му позволи светкавично да прочисти ума си от случилото се и той осъществи рибрейк, като впоследствие пое пълен контрол върху събитията на корта и най-после взе превес в отделните части на мача. Серията на руснака продължи и в началните минути от четвъртия сет, когато той не се поколеба, за да причисли към сметката си подаването на левичаря, при което лампичката на разума светна за Атмане и той избра да се откаже преждевременно, като не рискува да влоши състоянието си допълнително.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Макар и със загубен сет: Медведев не допусна изненада и откри победоносно 2024-та Мартин Петков
Теми:  
atp | australian open | даниил медведев

Коментари





Следвайте ни в Facebook