Макар отново с трудности: Оже-Алиасим надви първи поставен по пътя си и е 1/8-финалист!

от в 08:47 на 20.01.2023
Мартин Петков

Феликс Оже-Алиасим не започна по мечтан начин новия сезон с поражение още на старта в Аделаида, след като видимо напрежението от всички очаквания по негов адрес, които се покачиха значително в края на 2022-ра, когато канадецът беше един от играчите в най-добра форма в Тура и завоюва три поредни титли, се оказа твърде голямо за плещите на 22-годишния състезател. Следващата надпревара в календара на световния номер 7 беше Откритото първенство на Австралия, на което Феликс попадна сред фаворитите за спечелването на трофея, но при първите си две срещи не убеди със своето представяне, губейки сет срещу сънародника си Вашек Поспишил, преди да направи пълен обрат от 0:2 сета срещу Алекс Молчан.

Възпитаникът на Тони Надал и Фредерик Фонтан именно в мача си със словака се оплака нагледно от качеството на топките, което още в дните преди старта на Аустрелиън Оупън направи и 22-кратният носител на "мейджър" отличия Рафаел Надал, но за разлика от Матадора, то канадецът достигна третия кръг в надпреварата, където през днешния ден отново допусна известни колебания, но надделя над 28-ия поставен в схемата Франциско Серундоло за 2 часа и 30 минути на корта - 6:1 3:6 6:1 6:4. С този си успех Феликс подпечата мястото си в осминафиналната фаза в Мелбърн и ще срещне победителя измежду Камерън Нори и Иржи Лехечка.

Началото на двубоя се оказа свръхзвуково за фаворита, който ни предостави до съвършенство блясъка на своя дланов удар, като чрез него реализира редица неспасяеми попадения в половината на противника, отпускайки само гейм на аржентинеца, преди да се поздрави с откриващия сет, за което му отне едва 26 минути.

С настъпването на втората част съотношението на силите на корта видимо се изравни и световният номер 29 разчиташе на уменията си в дефанзивния вал на играта, за да поставя под напрежение Оже-Алиасим, като го караше на практика по няколко пъти да печели точката. Канадецът първоначално продължи да бъде безупречен, но с течение на времето грешките в представянето му започнаха да се превръщат в константа, докато началният му удар своебразно го изостави, и Серундоло излезе в печелившата позиция след размяна на пробиви, за да може в маратонски гейм на собствен сервис да спаси четири брейкбола и впоследствие с втория си сетбол да възстанови равенството в общия резултат на сблъсъка.

В третата част проследихме досущ аналогичен развой с този от първата, след като световният номер 7 скоропостижно се реабилитира за допуснатите неточности и без да остави каквито и да било шансове на латиноса, доминираше изцяло при престрелките от основната линия, доближавайки се на една ръка разстояние от победата в мача.

Четвъртият сет започна с не дотолкова убедителни действия на сервис за всяка от двете страни на мрежата, но първите сериозни проблеми дойдоха пред Серундоло, който се скова и неистово пропускаше целта, при което за състезател от ранга на Феликс беше лесна задача да реализира пробив. Оттам насетне на корта своебразно имаше само един тенисист и макар Оже-Алиасим да пропиля останалите си брейкболи до края на срещата, то той беше безмилостен на начален удар и сложи точка на спора.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Макар отново с трудности: Оже-Алиасим надви първи поставен по пътя си и е 1/8-финалист! Мартин Петков
Теми:  
atp | australian open | феликс-оже алиасим | франсиско серундоло

Коментари





Следвайте ни в Facebook