Маратонецът на Уимбълдън: Циципас записа чиста победа в петия си пореден ден на корта!

от в 21:22 на 08.07.2023
Калоян Соколов

 Стефанос Циципас трябваше да мине през изключително тежка първа седмица на Уимбълдън, която днес най-после приключи успешно за него с 3-сетов успех. Гъркът имаше кошмарен жребий, като в откриващите два кръга трябваше да срещне бившите шампиони от Шлема - Доминик Тийм и Анди Мъри. Въпросните суперсблъсъци определено отнеха сериозна част от свежестта на Циципас, който изигра две поредни тежки 5-сетови битки и всъщност утре ще е неговият първи почивен ден в турнира от вторник насам.

Световният номер пет днес мина "под радарите", защото от другата страна на мрежата стоеше Ласло Джере, който определено не е особен любител на тревната настилка и макар да имаше сериозни шансове да спечели втория сет, то фаворитът се наложи в последователни части - 6:4 7:6(4) 6:4 и по този начин си осигури среща с Кристофър Юбенкс, който се намира във формата на живота си и днес записа своята девета поредна победа, след като през миналата седмица пък завоюва дебютната си ATP титла, триумфирайки в Майорка.

 Началото не беше никак лесно за по-високоранкирания играч, които минаваше много трудно през подаванията си, докато Джере сервираше безупречно и даваше впечатление, че за гърка предстои поредното много трудно изпитание в надпреварата. Постепенно обаче бившият шампион от финалите на ATP започна да усеща топката все по-добре и макар да пропусна първата си възможност за пробив в осмия гейм, то отново притисна опонента си, когато той трябваше да сервира за оставане в сета и частта заслужено отиде в актива на Циципас.

Вторият сет започна изключително неубедително за петия поставен, защото сърбинът проби още на старта и спокойно можеше дори да удвои аванса си, но Стефанос се окопити навреме и не само се спаси от трудната ситуация, а дори изравни резултата за 3:3. Оттам насетне сервиращите имаха пълен контрол над собствените си подавания и закономерно се стигна до тайбрек, където Джере пръв се откъсна напред с мини брейк, само че фаворитът беше твърдо решен да не се въвлича в нов тенис маратон и в крайна сметка измъкна дългия 13-ти гейм, за да поведе с 2:0 в отделните части.

Третият сет стартира с почти мигновен брейк от страна на гърка, чието самочувствие нарастваше с всяка една изминала минута на корта и абсолютно всичко се получаваше с лекота за него. Всъщност Циципас загуби само още две точки на свой начален удар до края на срещата и така ще играе на едва втория си осминафинал в кариерата на Уимбълдън и първи от пет години насам.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Маратонецът на Уимбълдън: Циципас записа чиста победа в петия си пореден ден на корта! Калоян Соколов
Теми:  
atp | анди мъри | доминик тийм | ласло джере | Обзори | стефанос циципас | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook