Мария Шарапова няма да се отказва, взела е забранена субстанция

от в 22:10 на 07.03.2016
Искрен Минчев

Мария Шарапова обяви на специалната пресконференция в Лос Анджелис, че е взела по погрешка забранена субстанция. Тя се нарича "мелдониум" и я приема от 2006-а заради съмнения за диабет и липса на магнезий. Препаратът е забранен само от 1 януари, което се очаква да бъде смекчаващо вината обстоятелство. Бившата номер 1 е дала допинг тест по време на Откритото първенство на Австралия.

"Поемам пълна отговорност за случилото се. Приемам от години лекарство, което не знаех, че вече е сред забранените. Направих голяма грешка, подведох феновете си. Знам, че след случилото се трябва да понеса последствията. Не искам да спирам по този начин," обяви рускинята.



"На 22 декември получих писмо от WADA по електронната поща за промените през 2016 и не съм го прочела. От 2006-а често боледувам и съм сред първите получили това лекарство. Имах дефицит на магнезий и съмнения за диабет."

Завръщането й в спорта не е под въпрос

До момента в кариерата си Шарапова е спечелила Кариерен Голям шлем и има общо пет отличия от най-престижните четири в тениса. Въпреки проблемите си с травми през годините тя се е утвърдила като най-добре платената състезателка извън корта като има рекламни договори с редица световни топ брандове.

"Не знам кога ще мога да се завърна, това зависи и от ITF. Ако ще обявя отказването си, няма да е в хотел в Лос Анджелис при този грозен килим," намери сили да се пошегува тя.

"Надявам се, че ще имам нова възможност да играя тенис отново," пожела си Шарапова.

Какво ще бъде наказанието?

Все още няма яснота от световната допингова асоциация какво ще бъде наказанието на Шарапова. Иначе, тя е играла едва в четири състезания за последните осем месеца. В следващите дни се очаква да бъде отворена и проба "Б" от теста й, а наложената санкция ще започне да тече от 12-и март.

През юли 2013 Виктор Троицки бе наказан за година и половина заради това, че не даде допинг проба след турнир. Впоследствие наказанието му бе намалено до 12 месеца. В подобен случай бившият шампион от US Open Марин Чилич получи четири месеца.

Пред AP президентът на WADA Крейг Риди е заявил, че спортистите с положителна проба за тази субстанция получават най-често една година наказание.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Мария Шарапова няма да се отказва, взела е забранена субстанция Искрен Минчев
Теми:  
допинг | мария шарапова | шарапова

Коментари





Следвайте ни в Facebook