Мечтан ATP 500 дебют: Лазаров надви топ 100 играч и е на крачка от основната схема в Дубай

от в 12:19 на 25.02.2023
Калоян Соколов

През вчерашния ден стана ясно, че Александър Лазаров е получил "уайлд кард" за участие в квалификациите на ATP 500 надпреварата в Дубай. Това щеше да се яви дебют за българина на надпревара от подобна категория, тъй като той досега беше играл единствено на ATP 250 състезанието в София, където през миналата година дори постигна победа в първия кръг на основната схема, надигравайки Иржи Лехечка.

Днес пък родният ни представител се поздрави със своя втори успех над представител на топ 100 в своята кариера, след като преодоля съпротивата на китаеца Жижен Жанг (световен номер 97) с крайното 6:1 7:6(5). Така нашият сънародник се класира за финалния кръг на пресявките, където го очаква среща с талантливия италианец Франческо Пасаро, който беше част от последното издание на Next GEN ATP Finals.

Срещата започна със светкавично спечелени дебютни подавания на играчите, след което Лазаров беше далеч по-стабилен от своя опонент и извличаше множество грешки от неговата ракета. Азиатецът се опитваше да бъде максимално агресивен и постоянно търсеше завършващите удари, но това не му носеше никакъв успех и заслужено българинът влезе в серия от пет поредно спечелени гейма, за да запише откриващия сет на сметката си.

Картината не се промени особено във втората част, защото Женг продължаваше да играе крайно нископроцентен тенис и излизаше напълно неподготвен на мрежата, което позволи на Алекс отново да излезе напред с ранен пробив аванс. Последва лек спад в изявите на софиянеца, докато четвъртият поставен пласира серия от много дълбоки ретури и възстанови равенството в резултата. Родният ни представител бързо се съвзе от този неприятен момент и отново правеше наглед и невъзможното да задържи топката в игра, а китаецът допусна поредната си двойна грешка, давайки възможност на Лазаров да сервира за победата при 5:4 в негова полза.

За съжаление, то Алекс не можеше да разчита в максимална степен на първото си подаване и отново скоропостижно се раздели с преднината си, пропилявайки два мачбола. В крайна сметка се стигна до тайбрек, където нашият сънародник пръв излезе напред с мини пробив, само че за пореден път не съумя да развие аванса си и даже изостана с 3:5, но оттам насетне не загуби нито точка повече и се поздрави с една от най-ценните победи в своята кариера някога!

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Мечтан ATP 500 дебют: Лазаров надви топ 100 играч и е на крачка от основната схема в Дубай Калоян Соколов
Теми:  
atp | александър лазаров | бгтенис | григор | дубай | жижен жанг

Коментари





Следвайте ни в Facebook