Мечтан старт за Вики в Мелбърн: Томова сломи американка за дебютната си победа на АО!

от в 03:49 на 15.01.2024
Мартин Петков

Виктория Томова се наслаждава на повече от силен старт на новия сезон, като пренесе силните си резултати от Хобарт и в Мелбърн, за да се поздрави с дебютната в кариерата си победа в основната схема на Аустрелиън Оупън. Родната ни първа ракета при дамите имаше до голяма степен късмет с жребия, отредил ѝ на старта да срещне световната номер 86 Кейла Дей, която Вики вече надви в хода на миналата година, като днес доказа нагледно, че онзи ѝ успех не е плод на случайност и се разправи с американката след близо два часа на корта - 6:4 6:2.

По този начин българката подпечата класирането си за втория кръг на Откритото първенство на Австралия, където ще се изправи срещу една от скритите фаворитки за титлата и 19-а поставена в схемата - Елина Свитолина.

Още в самото начало на двубоя родната ни представителка побърза да придобие до голяма степен инициативата на корта, като опитваше с огромна дълбочина в ударите си да дирижира разиграванията, при които умело изчакваше момента за нанасянето на уинър. Печелившите комбинации от ракетата на Томова пък сериозно тормозеха американката, която далеч нямаше аргументи срещу стила на сънародничката ни и скоропостижно предаде сервиса си в нейния актив.

Сдобила се с желания аванс в резултата, софиянката инкасира сериозен спад в равнището си, като започна все по-често да допуска грешки още в зародиша на атаките си, докато Дей претърпя своеобразна метаморфоза в представянето си и не след дълго поднови паритета, а броени минути по-късно дори разполагаше с възможност на свой ред да излезе напред в статуквото.

Тогава обаче Вики най-после се отърси от проблемите си в градивната фаза от играта си, като заложи на стабилността си в размените от дъното на корта и решението ѝ се оказа силно печелившо, предвид факта че тя на първо време оцеля в подаването си, преди мигновено да окаже сериозен натиск върху противниковия начален удар, когато ясно засвидетелства на какво е способна при завършването на "балонните топки" на световната номер 86 и чрез късен пробив в десетия гейм отмъкна успеха в откриващия сет.

С настъпването на втората част световната номер 77 съумя на практика изцяло да наложи доминацията си в хода на срещата, като на бърза ръка установи пълен контрол в разиграванията и се откъсна напред в резултата с два пробива аванс. Впоследствие американката се впусна в отчаян щурм на ретур и блесна в някои аспекти, като редуцира наполовина пасива си, ала Томова не остана подвластна на емоциите и взе всичко в свои ръце, като отново отмъкна подаването на съперничката си, слагайки точка на спора в съревнованието.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Мечтан старт за Вики в Мелбърн: Томова сломи американка за дебютната си победа на АО! Мартин Петков
Теми:  
australian open | wta | Аустрелиън Оупън | бгтенис | виктория томова

Коментари





Следвайте ни в Facebook