Медведев отрази 9 сетбола, за да сломи съпротивата на Сонего в първия си мач за сезона!

от в 04:39 на 03.01.2023
Мартин Петков

Даниил Медведев безспорно беше тенисистът, към когото бяха насочени най-големите очаквания преди началото на миналия сезон, след като именно руснакът на US Open 2021 спрямо Новак Джокович по пътя към Календарен Шлем, триумфирайки с първия си "мейджър" трофей. Московчанинът стартира подобаващо 2022-ра с достигане до финала на Откритото първенство на Австралия, където по крайно драматичен начин загуби от Рафаел Надал, но запази форма в следващите месеци и съумя да се възкачи на трона в световната ранглиста. Генерално погледнато обаче годината на Медведев до голяма степен се разви доста по-лошо от прогнозите на тенис обществото, в доказателство за което се превърнаха едва двете му завоювани АТР титли, тези в Лос Кабос и Виена, като за капак на всичко, то той завърши на седмата позиция в крайния облик на класацията на АТР за сезона.

"Нова година, нов късмет" са казали хората и през днешния ден, воден от тези думи, първата ракета на Русия излезе на корта в Аделаида за откриващата си среща от тазгодишната тенис кампания в Тура, като на старта на силната АТР 250 надпревара жребият го изправи срещу непредсказуемия Лоренцо Сонего. Сблъсъкът между двамата състезатели се оказа истинско тенис зрелище за зрителите по трибуните, но в крайна сметка Медведев наистина имаше нужда от късмет и оцеля, спасявайки девет сетбола в първия сет, за да се поздрави с победата след час и 39 минути игра - 7:6(6) 2:1 и отказване. С успеха си световният номер 7 се класира за втория етап на състезанието, където го очаква среща с Миомир Кецманович.

Още от самото начало на двубоя бившият шампион от US Open опитваше посредством по-бързото си придвижване по корта да пресира своя съперник, ала италианецът далеч не се поддаваше на сериозния натиск и реализираше куп впечатляващи уинъри от дланния си удар, за да отрази неколкократно брейкболи. С достигането на финалната фаза от частта, наглед неочаквано на база видяното, проблемите за руснака на сервис се оказаха лесно забележими, като той често пропускаше с първото си подаване и това го изправи срещу цели девет сетбола в рамките на два гейма, ала именно в тези мигове фаворитът остана хладнокръвен и демонстрира класата си, с което предизвика изиграването на тайбрек.

В него тенденцията световният номер 47 да пласира неизменно първия си сервис се запази, като той се превърна и в основното му оръжие да поддържа равенството на корта до втората смяна на полетата. При 6:6 в дългия гейм и безспорно изпънати нерви до краен предел, Медведев изненада шампиона от Мец като излезе на мрежата да завърши атаката си, при което получи своя първи сетбол, който оползотвори чрез бомбен начален удар и отмъкна откриващия сет, продължил цели 81 минути.

На старта на втората част Сонего ясно даде да се разбере, че все още не е казал последната си дума за сблъсъка и пласира поредица от фамозни ретури, която му позволи да излезе напред с пробив аванс. Отговорът на световния номер 7 обаче по никакъв начин не закъсня и още в идния гейм видяхме рибрейк, който беше затвърден от носителя на един "мейджър", докато в последвалата почивка аутсайдерът повика лекар на корта и използва правото си за медицински таймаут. Световният номер 47 направи знак, че се чувства добре след 3-минутната интервенция, но изигравайки едва три точки, усети, че физическият дискомфорт в играещата му дясна ръка не го е напуснал и без да поема излишни рискове в самото начало на сезона, се допита до щаба си и взе решението да се откаже.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Медведев отрази 9 сетбола, за да сломи съпротивата на Сонего в първия си мач за сезона! Мартин Петков
Теми:  
atp | Аделаида | даниил медведев | лоренцо сонего

Коментари





Следвайте ни в Facebook