Мелдониум се приемал до 6 седмици, а не 10 години

от в 19:18 на 08.03.2016
Tennis.bg

Мария Шарапова бе хваната със забранен препарат по време на Откритото първенство на Австралия и в момента се очаква да разбере наказанието, което предстои да понесе.

Самата тя твърди, че взима мелдониум, познат и като мидронат, от 10 години, който основно се произвежда при хронични проблеми със сърцето. От 1-и януари той е в списъка със забранени и тя не е реагирала навреме.

От латвийската компания, която произвежда препарата обявиха, че нормалният период за употреба на техния продукт, е четири до шест седмици, а не 10 години. Продажбите му са предимно в Русия, а в САЩ не е получил одобрение за дистрибуция. От 1 януари е забранен от антидопинговата агенция заради очевидната му употреба от спортисти с цел повишаване на издръжливостта и на подобряване на резултатите, като реално дава преимущество на тези, които го използват. Преди това мелдониумът е бил под наблюдение.

В периода, когато Мария е започнала да взима този медикамент е имала различни здравословни проблеми, включително високо кръвно и първи признаци на диабет - хронично заболяване в цялото й семейство.

Мелдоният е изобретен в СССР и се приема главно в страната и Източна Европа. Според много специалисти то по-скоро предпазва сърцето на дадения спортист при големи физически натоварвания.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Мелдониум се приемал до 6 седмици, а не 10 години Tennis.bg
Теми:  
мария шарапова | мелдониум

Коментари





Следвайте ни в Facebook