Младата генерация и сметките на 3-мата големи (превю на сезон 2020)

от в 00:42 на 05.01.2020
Георги Атанасов


Предстои ни една страхотна година, изпълнена с много зрелищен тенис. Освен деветте Мастърса, Финалният Мастърс за сезона и четирите турнира от Големият Шлем, през 2020-та година имаме и олимпиада. Олимпиада, която ще бъде изключително интересна, защото поне за Роджър Федерер тя ще бъде последна, но може би и за другите двама големи - Рафаел Надал и Новак Джокович ще излязат на подобен тип състезание за последен път през славните си кариери.

Нека се върнем обаче на въпроса, който от години мъчи всички специалисти, а именно ще успее ли младата генерация през 2020-та година да разбие статуквото на върха в мъжкия тенис или за поредна година тримата големи ще се борят за "трона" и няма да го отстъпят на никого.



През изминалата кампания от младите тенисисти се отличиха трима - Данийл Медведев, Доминик Тийм и Стефанос Циципас. Младият руснак записа най-много победи на хард през сезона, които му донесоха две титли от категория ATP 250 в София и Санкт Петербург и две титли от категория ATP Мастърс 1000 в Синсинати и Шанхай. Медведев също достигна и до финалите на още няколко турнира като най-големите от тях бяха турнирът от категория ATP Мастърс 1000 в Канада и ЮС Опън.



Доминик Тийм започна работа с Николас Масу и резултатите не закъсняха. Австриецът, който преди изпъкваше само на клей кортове, през изминалата година спечели цели три титли на хард, две от които бяха от категория ATP 500 във Виена и Пекин и една от категория ATP Мастърс 1000 в Индиан Уелс. Доминаторът също достигна до финалите на Ролан Гарос и заключителния мастърс за сезона.



Стефанос Циципас се открои с достигането си на 1/2 финал на откритото първенство на Австралия и спечелването на финалния мастърс за сезона. Гъркът също така спечели титлите на турнирите от категория ATP 250 в Ещорил и Марсилия. С тези си резултати трите млади звезди отправиха "заплаха" към първите места в световната ранглиста, но за да извървят пътя докрай през новия сезон трябва да бъдат още по-постоянни в резултатите и изявите си на корта.



Тази година също така погледите ни трябва да бъдат насочени към още няколко млади тенисиста, сред които изпъкват имената на Феликс Оже-Алиасим, Андрей Рубльов, Яник Синер, Алекс Де Минор и Денис Шаповалов. Въпреки че повечето са в крехка за тениса възраст, вече са натрупали достатъчно самочувствие и спортна злоба, за да започнат да побеждават батковците си. Неоправдалите очакванията през миналата кампания, Григор Димитров и Александър Зверев сякаш започнаха да намират пътя към най-добрия си тенис. Те също биха били заплаха за челните позиции в ранглистата, защото знаем, че когато са на върха на спортната си форма, са много трудни за побеждаване.



За пореден сезон има една декада тенисисти, които чукат на вратата на първите места в ранглистата, но Роджър, Ноле и Рафа ще ги чакат и ще направят всичко по силите си, за да се задържат на върха на световния тенис поне още един сезон. Въпреки това не трябва да забравяме, че те ще насочат вниманието си към олимпиадата и е напълно възможно в дълги периоди през сезона да не са концентрирани на 100%, което ще отвори по-широко вратите за всички гореизброени тенисисти. Със сигурност едно е ясно, очаква ни сезон, изпълнен с много изненади и обрати.

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Младата генерация и сметките на 3-мата големи (превю на сезон 2020) Георги Атанасов

Коментари





Следвайте ни в Facebook