Моментът настъпи: Виктория Томова дебютира в топ 100; Кузманов с рекордно класиране

от в 03:33 на 08.08.2022
Мартин Петков

Началото на новата работна седмица е вече тук, като с това настава време и за обновяването на световната ранглиста, която днес носи огромен брой положителни емоции за тениса у нас, като цели пет от родните представители се радват на нови върхови класирания в класациите на АТР и WTA.

Голямата новина през тази седмица е, че след толкова месеци на чакане в непосредствена близост, то мечтаното дебютно влизане в топ 100 на света за Виктория Томова вече е факт. Първата ни ракета демонстрира сериозно израстване в играта си напоследък и достигна полуфиналите на силния W100 турнир в Гроджиск Мазовецки, като позитивите за софиянката от страхотното ѝ представяне не закъсняха и тя си спечели девет позиции за световната ранглиста, с което от днес вече заема новото си върхово класиране в класацията на WTA - №99.

Димитър Кузманов при последното обновяване на подреждането подобри рекордния си ранкинг, след като игра полуфинал на АТР 125 Чаланджъра в Цуг, а през вече изминалата седмица реши да си вземе почивка, подготвяйки се за предстоящите квалификации на US Open. Любопитното в случая е, че втората ни ракета бива облагодетелстван от слабото представяне на намиращите се около него в ранглистата тенисисти и записва нов връх в кариерата си, след като се придвижва с едно място напред до номер 163. При Адриан Андреев и Александър Лазаров новините не са особено благоприятни и те отстъпват с няколко позиции, но остават в световния топ 400 и запазват респективно статута си на трета и четвърта ракета за страната ти.

За радост на родния тенис, голям прогрес в световната ранглиста бележат и младите ни надежди Пьотр Нестеров и Симон-Антъни Иванов, които през днешния ден прибавят точките си от достигнатите преди седмица респективно полуфинал и четвъртфинал по време на Фючърс турнира от категория М15 в Нови Сад. 19-годишният варненец впечатли с представянето си в сръбския град и след като надви топ поставения, за да намери място на втори професионален полуфинал в кариерата си, то той заслужено се изкачва с цели 81 места до рекордната си 861-а позиция, докато 22-годишният Иванов си спечели 14 места, поради което от днес също ще заеме своето ново върхово постижение в класацията на АТР - №657.

При останалите ни състезателки в WTA Тура на първо място изпъква 18-годишната Лия Каратанчева, която прогресира с 53 позиции и подобно на повечето ни сънародниците, записва рекорден ранкинг, като се изкачва до 747-о място в подреждането. Други сериозни размествания на национално ниво липсват, поради което Изабелла Шиникова и Джулия Терзийска запазват статута си на втора и трета ракета на България.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Моментът настъпи: Виктория Томова дебютира в топ 100; Кузманов с рекордно класиране Мартин Петков
Теми:  
atp | wta | бг тенис | виктория томова | димитър кузманов | лия каратанчева | пьотр нестеров | ранглисти | симон антъни иванов

Коментари





Следвайте ни в Facebook