Обратно в шампионския кръг: Монфис прекъсна 22-месечна суша и вдигна купата в Стокхолм!

от в 18:40 на 22.10.2023
Калоян Соколов

Гаел Монфис сложи край на сушата си от 22 месеца без спечелена ATP титла. Французинът изигра един финал пълен с възходи и падения, който спокойно можеше да загуби, но квалификантът Павел Котов не можа да се възползва от множеството колебания в играта на бившия шампион в Стокхолм и така 37-годишният играч се поздрави с втора титла в шведската столица, която идва цели 12 години след първата и така се превърна в най-възрастния шампион в историята на турнира.

Числото 12 освен това вече показва общия брой спечелени ATP трофеи от бившия номер 6, който изстрада победата си над дебютанта във финални двубои на подобно равнище и го надви с крайното 4:6 7:6(6) 6:3, отразявайки три скрити мачбола. Самата среща продължи 2 часа и 38 минути, а шампионът ще прелети с около 50 места напред в световната ранглиста и от утре ще бъде обратно в първите 100 на света.

Очаквано ветеранът изглеждаше по-солиден в началните минути на мача, докато квалификантът свикваше с емоциите от първия си ATP финал в кариерата, което даде моментален шанс за пробив на бившия шампион. Французинът обаче подходи твърде пасивно, а това беше и цялостното му поведение в следващите минути на двубоя.

"Ла Монф" не предприемаше никакви рискове и явно беше решил, че неговият съперник ще се победи сам, но Котов се чувстваше все по-комфортно във водеща роля и експлоатираше позицията на 37-годишния играч, който стоеше много далеч зад основната линия и руснакът можеше спокойно да контролира ситуацията на корта с камшичния си форхенд.

Всичко това позволи на Котов да пробие два пъти подред някогашния номер 6 и така се откъсна напред с 5:2 гейма. 11-кратният ATP шампион далеч не се беше предал и отрази два поредни сетбола в следващия гейм, като в крайна сметка върна единия от двата си пробива изоставане, за да намали резултата до 4:5. Все пак световният номер 109 не се пречупи под натиска на именития си съперник и заслужено се поздрави с успеха в първия сет.

Парижанинът изглеждаше безкрайно изтощен на старта на втората част и често удължаваше паузите между точките, за да си поеме въздух. Монфис трудно удържаше на атаките от другата страна на мрежата и се държеше в мача главно с помощта на своя начален удар, който му позволяваше да печели лесно подаванията си, само че квалификантът също беше изключително стабилен от линията за сервис. Гонитбата в геймовете продължи до 5:4 в полза на ветерана, когато той пласира много дълбоко бекхенд в центъра на корта и достигна до сетбол, но французинът отново действа изключително плахо и беше наказан от мощната игра на Котов, който нямаше проблем да се справя с балонните отигравания на съперника си и изравни за 5:5.

Това сякаш нанесе съкрушителен удар върху бившия шампион, чийто интензитет в ударите изчезна напълно и руснакът се сдоби с три поредни брейкбола. Тогава опитният тенисист извади най-доброто от своя тенис и влезе в поредица от пет поредни точки в своя полза, като последната беше бомбастичен завършващ форхенд, който накара феновете да се изправят на крака, а бившият член на топ 10 подканяше за тяхната подкрепа.

В крайна сметка се стигна до тайбрек, където Монфис пръв реализира мини брейк, ала преднината му не издържа дълго и смяната на полетата дойде при 3:3. Последва лека грешка от длановия удар на дебютанта във финали и парижанинът скоро разполагаше с два сетбола, но допусна двойна грешка при втория от тях и точките станаха 6:6. Все пак "Ла Монф" намери сили да се събере и беше безпогрешен в следващите две разигравания, за да вкара мача в трети решителен сет.

Там психологическото предимство трайно беше преминало в ръцете на французина, който веднага си осигури точка за пробив, а Котов го улесни с допускането на петата си двойна грешка в сблъсъка. Световният номер 140 пък изглеждаше като нов човек и имаше сериозен прилив на енергия в играта му, а това му позволи с лекота да затвърди предимството си. Руснакът се опита да се закачи в мача и измъкна следващия си сервис гейм, но оттам насетне беше напълно безпомощен и Монфис сложи точка на спора, реализирайки още един брейк, с чиято помощ изкова пътя си към купата в Стокхолм.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Обратно в шампионския кръг: Монфис прекъсна 22-месечна суша и вдигна купата в Стокхолм! Калоян Соколов
Теми:  
atp | гаел монфис | Обзори | павел котов | стокхолм

Коментари





Следвайте ни в Facebook