Монте Карло или мястото, където Борг направи стъпка към едно провалено завръщане

от в 13:14 на 11.04.2021
Калоян Соколов

Бьрон Борг без съмнение е една от най-големите легенди в историята на тениса и 11-те му титли от Големия шлем недвусмислено го показват. Шведът е победител на Уимбълдън в пет последователни години, а освен това е шесткратен шампион на Откритото първенство на Франция. Тенисистът също така остава в историята като единственият състезател, който печели и двата споменати турнира в рамките на три поредни сезона. Най-впечатляващото обаче сякаш си остава, че Бьорн постига всичко това едва до 25-годишна възраст, след което решава изненадващо да сложи край на своята кариера.

Най-голямата причина за това са стресът от медийното внимание и младеж на име Джон Макенроу. Борг винаги е давал вид на човек, който не притежава никакви емоции, но всъщност в младежките си години именно неговият характер е бил главната пречка за развитието му. Постепенно шведът се научава да канализира емоциите си, но играчът по никакъв начин не толерира нахлуването в личното му пространство, а постоянните очаквания към него са да бъде перфектен във всяко едно отношение и да печели турнир след турнир, което внася огромно напрежение у младия мъж.

Джон Макенроу пък е пълната противоположност на големия си съперник и често поведението му минава границите на добрия тон, само че американецът обръща яростта си в свое оръжие и буквално размазва съперниците си на корта с агресивна игра и страхотни излизания към мрежата. Нахаканият младок е един от малкото, които могат да се противпоставят на Борг по това време, и през 1981-а година го побеждава на финалите на Уимбълдън и Ю ЕС Оупън.

Шведът е толкова разочарован при второто си поредно поражение, че изобщо не остава да даде своята пресконференция и директно се насочва към летището. Големият шампион усеща как вече има по-добър в бизнеса от него, а да бъде втори е нещо, с което скандинавецът по никакъв начин не може да живее, и в крайна сметка това води до оттеглянето му от тениса на много ранна възраст. Самият Макенроу прави опити да се опита да вразуми Бьорн, но бившият номер 1 е непреклонен и заживява спокойно в резиденцията си в Монте Карло, като създава собствена марка бельо, която се превръща във втората най-популярна в неговата родина, отстъпвайки единствено на Calvin Klein.

Годините извън спорта далеч не са изпълнени с комфорт за Борг и виждаме крехкото му лице под маската на великия атлет. Той се жени на цели три пъти, като разваля първия си брак заради 17-годишен модел, с който се запознава на конкурса "Мис мокра фланелка", и даже двамата стават родители на момче на име Робин.

Бизнес начинанията на Бьорн също претърпяват крах в даден етап, а това принуждава шведът дори да си помисли дали да не продаде купите си от Уимбълдън на търг. Всички тези проблеми подтикват скандинавеца отново да се завърне в тениса след близо 10-годишна пауза и резултатите не са никак окуражаващи. Борг не печели нито един мач при обратната си поява на корта, а освен това е единственият тенисист, който разчита на дървена ракета и сякаш бившето величие е попаднало в съвсем друга епоха, където просто няма място.

Самият състезател отчита като грешка използването на старата си ракета, но признава, че никога не е играл с модерна такава и решава да се придържа към това, което през времето му е носило успехи. Все пак сагата има щастлив край за шведа, тъй като неговата модна линия отново се възражда и най-накрая намира мир със себе си, след като се жени за третата си и последна засега съпруга Патриша, с която имат син - Лео.

"Беше много тежко за мен в миналото, защото бях толкова перфектен и дисциплиниран на корта, че хората очакваха абсолютно същото в личния ми живот и ме разкъсваха за всяка една моя грешка. Много е важно да имаш точния човек за себе си, който да успее да разсее съмненията в теб самия, и мисля, че най-после съм го открил. За съжаление, съм правил много глупости в личния си живот и в дадени моменти почти не намирах сили да продъжа напред, само че сега нещата за мен са по-балансирани от всякога и се радвам на всеки един ден" - завършва великият спортист.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Монте Карло или мястото, където Борг направи стъпка към едно провалено завръщане Калоян Соколов
Теми:  
atp | бьорн борг | истории и анализи | любопитно

Коментари





Следвайте ни в Facebook