Може го и на трева: Алкарас изкова фамозен обрат в откриващия кръг на Уимбълдън!

от в 20:46 на 27.06.2022
Мартин Петков

Карлос Алкарас неизменно бива определян като бъдещото на тениса и сравненията с ,,Голямата тройка" го следват неотлъчно, особено след като до момента през годината младокът спечели четири титли, две от които на Мастърсите в Маями и Мадрид, а на сметката му личат победи срещу Новак Джокович, Рафаел Надал, Александър Зверев и компания. Испанецът изпрати клей сезона с четвъртфинал на Ролан Гарос и се очакваше да открие кампанията си на трева с надпреварата в Куинс, но контузия го извади от кортовете за продължителен период от време. Тийнейджърът се завърна отново в игра през изминалата седмица за демонстративния турнир в Хърлингам и не остави добри впечатления с физическото си състояние, като загуби и двата мача, които игра, но това все пак му даде нужната подготовка за започналия днес Уимбълдън, където 19-годишният талант от Мурсия срещна на старта непредсказуемия Ян-Ленард Щруф.

Сблъсъкът за Алкарас се разви далеч от лесно, което навярно бе повлияно от не напълното му възстановяване, като същевременно си пролича липсата му игрова практика в последно време и тийнейджърът допусна множество грешки при важните моменти, а световният номер 155 бе само на крачка от сензацията, ала до такава не се стигна и талантът от Мурсия се поздрави с трудно изкованата победа в пет сета с 4:6 7:5 4:6 7:6(3) 6:4, дошла след над четири игрови часа. Във втори кръг за Карлитос предстои да срещне победителя измежду Талон Грийкспор и Фабио Фонини.

Тийнейджърът откри двубоя с лесен гейм на нула и още в идното подаване на съперника разполагаше с два брейкбола, ала ги пропиля и на свой ред неочаквано се пречупи, като сгреши всеки един от ударите си и инкасира ранен пробив на старта. Световния номер 7 все пак остана спокоен и достигна възможност за рибрейк, която бе неутрализирана от Щруф, който също си осигури брейкбол в следващите минути, но ситуацията бе сходна и статуквото на корта се запази. Алкарас продължи да се бори при всеки удобен момент на посрещане и за пореден път от началото на мача имаше шанс за връщане на пробива, но германецът демонстрира здрави нерви и чрез безупречни сервиси беснееше аванса си, който му донесе и успех в дебютния сет.

Втората част не предложи нещо различно в началните си моменти, като представителят на следващата генерация бе все така настоятелен в опитите си за атака, но неизменно нещо не му достигаше и отново профука брейкбол. Карлитос допусна известен спад на начален удар в прословутия седми гейм, обаче отрази възможност за пробив и гледаше убедително към възстановяване на паритета в сблъсъка. Броени минути по-късно Алкарас стигна именно до такъв шанс при сервис на световния номер 155, който бе неутрализиран от бомбен начален удар на бившия топ 40 състезател, ала испанецът не се повлия от пропиляната възможност и още в последвалото подаване на германеца си осигури нови два сетбола, като беше безпощаден при този случай и чрез убийствен ретур размина съперника си на мрежата, за да изравни резултата в отделните части.

Третият сет стартира обещаващо за Щруф, който видимо покачи равнището си и стигна до два последователни брейкбола, докато младокът се бе отпуснал за момент след силните си изяви, но до нещо повече не се стигна и равенството възцари на корта в английската столица. Световният номер 155 с всяка изминала точка постепенно набираше скорост и извади на показ пълния си потенциал върху тревата в седмия гейм, когато на няколко пъти остави именития си противник в безпомощна позиция, за да се поздрави с ключов пробив аванс, който го отведе до 5:3. Германецът запази завидно хладнокръвие и след серия от мощни сервиси излезе за втори път напред в общия резултат, като беше само на сет от осъществяването на сензацията в ,,All England Club".

Четвъртата част донесе нови силни минути на тийнейджъра в началото, но отново пропуснат брейкбол запази паритета на корта. Впоследствие станахме свидетели на равнопоставеност между двамата състезатели, преди нов устрем в представянето на Карлитос да му донесе цели четири възможности за пробив в осмия гейм, ала неточности от таланта придружени със здрави нерви на германеца предотвратиха брейка, а с това се стигна до решителен тайбрек, в който двубоят можеше да намери своя край. В него Алкарас предаде още първия си сервис в актива на аутсайдера и изостана с 0:2 точки, но за пореден път в своята кариера демонстрира нехарактерно голяма зрялост и психическа устойчивост, позовавайки си на най-доброто от репертоара си, за да обърне развоя в своя полза, а с това да предизвика и пети сет.

В решителната част никой от двамата не искаше да се нагърби с безотговорно висок риск в играта си, като подаванията сравнително бързо се начисляваха на сметката на сервиращите. Световният номер 7 обаче трупаше все по-голяма увереност с всяка безпогрешна комбинация, като на неколкократно осуети опити на Щруф в близост до мрежата и си спечели брейкбол в седмия гейм, който пропусна, преди само броени минути по-късно в деветия да проведе образцово разиграване на ретур, в което предизвика грешка от немеца и го проби решаващо. Алкарас застанал на сервис за победата стартира трудно, с топка в аут, но намери нужния ритъм и не даде шанс на световния номер 155, за да го надвие след изиграване на пълния формат в мача за дебютен успех на тазгодишния Уимбълдън. 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Може го и на трева: Алкарас изкова фамозен обрат в откриващия кръг на Уимбълдън! Мартин Петков
Теми:  
atp | карлос алкарас | следваща генерация | уимбълдън | ян-ленард щруф

Коментари





Следвайте ни в Facebook