Мугуруса се класира за третия си финал за годината след труден успех над Мертенс

от в 17:34 на 12.03.2021
Петър Колев

Световната №16 Гарбинье Мугуруса се класира за третия си финал за 2021 г. след двусетов успех над белгийката Елизе Мертенс. Това бе втора среща между двете тенисистки, като първата датира от далечната 2016 г., а с днешната си победа испанката вече повежда с 2:0 в това съперничество. В опит да спечели първата си титла за годината поставената под №9 ще срещне победителката от мача между Барбора Крайчекова и Джил Тайхман на финала на турнира от категория WTA 1000 в Дубай.

Срещата започна колебливо за сервиращите, като двете тенисистки си размениха по един пробив в самото начало на сета. Испанката бе първата, съумяла да спечели подаването си за 2:1, след като отрази две възможности за нов брейк. Мугуруса ставаше все по-агресивна с развитието на двубоя, като контролираше темпото и печелеше по-голямата част от разиграванията от основната линия. Тя реализира нов пробив и след това безпроблемно затвърди за 4:1. Серирайки за спечелване на сета обаче, тя не можа да си помогне с началния удар, пропусна сет пойнт и инкасира рибрейк. Въпреки това, тя продължи да бъде изключително агресивна от ретур и отново съумя да пробие сервиса на белгийката, за да затвори частта с 6:4.

Мертенс повиши нивото си в началото на втората част и ставаше все по-успешна в опитите си да бъде конкурентна на Мугуруса в по-дългите размени на удари от дъното на корта. Испанката обаче изглеждаше повече от мотивирана да затвори мача в последователни сетове. След поредица от мощни ретури на Мугуруса и няколко неточности на световната №18 испанката осъществи късен пробив за 5:3. Последваха два изключително напрегнати гейма, в които деветата в схемата избързваше и допускате много непредизвикани грешки, което не ѝ позволи да затвори срещата, пропускайки 4 мач пойнта и допускайки Мертенс да достигане до паритет в геймовете за 5:5. След още два разменени пробива се стигна до тайбрек, в който след няколко първокласни отигравания първа поведе белгийката с 3:1 точки. Въпреки това Мугуруса се съвзе и отново започна да намира корта, осъществявайки уинъри както от форхенд, така и от бекхенд. Тя спечели пет поредни точки и достигна до нови възможности за затваряне на срещата при 6:3. В крайна сметка след малко над два часа игра на корта испанката съумя да осъществи седмия си мач пойнт, с което сложи край на двубоя за крайното 6:4 7:6(5).


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Мугуруса се класира за третия си финал за годината след труден успех над Мертенс Петър Колев
Теми:  
дубай | мертенс | мугуруса

Коментари





Следвайте ни в Facebook