На гейм от отпадането: Сабаленка показа нерви от стомана и надви най-новата френска тенисистка

от в 16:57 на 07.07.2023
Мартин Петков

Арина Сабаленка се сблъска със сериозни трудности в мача си от втория кръг на Уимбълдън, след като трябваше да наваксва сет пасив, но с течението на двубоя се мобилизира и предотврати сензационното си отпадне от надпреварата. Световната номер две трябваше да се изправи срещу рускинята Варвара Грачева, която преди по-малко от месец промени националността си и вече се състезава под флага на Франция, като непоставената тенисистка бе на само гейм разстояние от поднасянето на голямата изненада, но шампионката от Аустрелиън Оупън остана хладнокръвна и сътвори пълен обрат - 2:6 7:5 6:2.

По този начин беларуската, която е бивша полуфиналистка на "свещената трева", се класира за третия етап в турнира, където ѝ предстои да премери сили с Анна Блинкова.

Началото на двубоя протече по план за шампионката от Аустрелиън Оупън, която засвидетелства огромната мощ в ударите си и на бърза ръка проби подаването на съперничката си, но впоследствие инкасира светкавично рибрейк, допускайки поредица от неточности, сред които и двойна грешка. Скорошното завръщане в резултата пък видимо вдъхнови новата представителка на Франция, която в идния си гейм отрази три брейкбола и близо четвърт час по-късно се възползва по отличен начин от проблемите в играта на втората поставена, като остана солидна при размените от основната линия, за да се сдобие с пробив аванс на свой ред.

Сабаленка далеч нямаше намерение да остави така нещата и мигновено вдигна оборотите чрез няколко бързи комбинации в офанзивен план, благодарение на които си осигури три точки за рибрейк, ала отново Грачева бе тенисистката, която ни предоставяше по-голямо хладнокръвие във фундаменталните ситуации, и не просто отстоя преднината си, а в следващите минути отмъкна за трети път сервиса на именитата си съперничка и се доближи на само сет разстояние от поднасянето на изненадата.

Във втората част бившата полуфиналистка от надпреварата подобри значително позицията си на корта, като намали неточностите в представянето си и това доведе до сериозно господство от страна на сервиращите, които дирижира безусловно случващото се, и по всичко личеше, че ни предстои да наблюдаваме тайбрек. До такъв обаче в крайна сметка не се стигна, след като Сабаленка, видимо намираща се извън зоната си на комфорт през днешния ден, свидетелство за което бяха колебливите ѝ действия в хода на цялата среща, осъществи поредица от успешни атаки от центъра на корта, за да пробие решаващо в 11-ия гейм, с което поднови равенството в отделните сетове.

Още с настъпването на заключителната трета част ясно личеше придобитото психологическо предимство от страна на беларуската, която умело ръководеше темпото в разиграванията и лимитираше шансовете пред световната номер 41 да се бори отново за крайния успех. Именно сериозното подобрение в играта на Сабаленка бе изразено под формата на купища уинъри, благодарение на които тя властваше на корта и съумя на два пъти да се поздрави с пробив в актива си, преди да официализира победата си.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
На гейм от отпадането: Сабаленка показа нерви от стомана и надви най-новата френска тенисистка Мартин Петков
Теми:  
wta | Арина Сабаленка | варвара грачева | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook