На гейм от отпадането: Де Минор спаси Австралия и я поведе към 1/2-финалите в Купа "Дейвис"

от в 11:00 на 23.11.2023
Калоян Соколов

Австралия зае второто място в 1/2-финалите и ще спори за Финландия в място за големия финал на Купа "Дейвис". Възпитаниците на Лейтън Хюит бяха на един гейм от това да бъдат отстранени от тима на Чехия, само че "кенгурата" сътвориха страхоте обрат и имат възможност за втора поредна гоина да достигнат до спора за трофея.

Припомняме ви, че шампионите от Канада отпаднаха сензационно в мача си с Финландия и финалистите не бяха никак далеч от това да последват съдбата им, но Алекс Де Минор ги поведе към зрелищен обрат и сега австралийците изглеждат в много добра позиция за атака на нов финал, имайки предвид, че им предстои среща именно с финландците, които не могат да разчитат на своята първа ракета Емил Руусувуори и това ги оставя без тенисист от топ 150 на света.

Първата среща от сблъсъка противопостави Джордън Томпсън на Томаш Махач и чехът показа нагледно защо спечели две "Чаланджър" титли през последния месец, като не отпусна нито сет на по-високоранкирания си съперник и продължава да е без загуба в турнира, тъй като спечели и двете си срещи в груповата фаза. 

Махач проби в първи гейм на мача и задържа предимството си до края на сета, а във втората част допусна брейк, сервирайки за победата, но веднага си върна предимството в резултата и се наложи с крайното 6:4 7:5.

Впоследствие Иржи Лехечка беше на косъм от това да поднесе сензацията срещу Алекс Де Минор и да класира страната си напред, водейки със сет и пробив, само че не спечели нито една точка, когато трябваше да сервира за успеха, а Де Минор нададе радостен вик, след като най-сетне реализира брейк, възползвайки се от общо деветата си възможност в срещата.

Впоследствие световният номер 12 триумфира в тайбрека на втората част и поведе с пробив в решителния сет, но Лехечка изравни резултата и дори имаше три поредни брейкбола, за да се откъсне на свой ред с пробив. Де Минор обаче демонстрира завидна психологическа усточивост и дочака своя момент, като отмъкна съперниковото подаване за аванс от 6:5 и измъкна победата в тази същинска тенис битка, която продължи 2 часа и 34 минути.

Така всичко щеше да се реши от мача на двойки, в който Австралия бяха абсолютни фаворити, разполагайки с бившите шампиони на Уимбълдън - Матю Ебдън и Макс Пърсел. Опитният тандем срещна сериозен отпор от Иржи Лехечка и Адам Павлашек, които за пръв път изобщо си партнираха, но логиката възтържествува и австралийците затвориха мача с по един късен пробив в двата сета, за да намерят място във финалната четворка - 6:4 7:5.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
На гейм от отпадането: Де Минор спаси Австралия и я поведе към 1/2-финалите в Купа "Дейвис" Калоян Соколов
Теми:  
atp | адам павлашек | алекс де минор | джордън томпсън | Иржи Лехечка | купа дейвис | макс пърсел | Матю Ебдън | Обзори | томаш махач

Коментари





Следвайте ни в Facebook