На косъм от историята: Кузманов се размина с място в основната схема на Ролан Гарос

от в 13:25 на 19.05.2022
Калоян Соколов

Димитър Кузманов беше на крачка от това да пренапише историята на българския тенис, защото се нуждаеше от само един успех в мисията си да се класира за основната схема на Ролан Гарос. Досега България никога не е имала двама представители в същинския турнир на някоя от "мейджър" надпреварите, и несъмнено Мико трябваше да изиграе най-значимия си мач в своята тенис кариера през днешния ден. Видимо огромният залог попречи на пловдивчанина да покаже най-високото си ниво, само че той за пореден път се бори до последно и остана изключително близко до постигането на заветната цел, която му се изплъзна след над 2 часа здрава битка. Родният ни представител навакса изоставане от сет пасив и изглеждаше способен да реализира обрат, но Сантяго Фа Родригес Таверна беше по-стабилен в края и раздели Кузманов от голямата му мечта, а именно място в основната схема на Голям Шлем - 4:6 6:3 3:6.

Мико откри срещата с комфортно спечелено подаване и след това притисна сериозно съперника си от ретур. Българинът имаше общо три точки за пробив в хода на гейма, но зае твърде пасивна позиция при тях и южноамериканецът изгради серия от успешни атаки с помощта на своя форхенд. Кузманов продължи да играе изтеглен прекалено назад, а това позволи на Родригес Таверна да използва множество къси топки, които работеха отлично за него. Съвсем скоро пък втората ни ракета беше на свой ред изправен пред брейкбол, но обърна оръжието на аржентинеца срещу самия него и поведе с 2:1 гейма. Изведнъж родният ни представител значително свали равнището си на игра и аржентинецът веднага се възползва от колебанията му, след като достигна до ситуация 0:40, и пласира неспасяем минаващ удар от бекхенд, с който си подпечата дебютния пробив в мача.

Двубоят продължи да протича с надмощие от страна на по-нискоранкирания състезател, докато пловдивчанинът все повече започваше да изпуска нервите си и грешеше от елементарни позиции. Тези обстоятелства позволиха на световния номер 203 да се сдобие с поредни шансове за брейк, само че този път Мико се пребори и намали изоставането си на 3:4. Оттам насетне обаче Родригес Таверна не показа никакви колебания и задържа водачеството си до последно, с което спечели откриващата част.

Южноамериканецът намираше все по-уверен ритъм в продължителните разигравания и печелеше болшинството от тях в началото на втория сет, ала Кузманов използваше началния си удар безупречно във важните моменти и на два пъти навакса пасив от 0:30. Това внесе нужната увереност в действията на националния ни състезател, чийто подход стана значително по-агресивен и виждахме сериозно количество уинъри от длановия удар на нашия сънародник. Този подход се оказа доста печеливш за Мико и инициативата се пренесе изцяло в неговото поле. Така пред втората ни ракета се откри възможност да сервира за изравняването на общия резултат. Последва много нервен гейм, като родният ни представител допусна цели две двойни грешки, но остана позитивно настроен и победителят щеше да бъде определен в решителна част.

Там българинът допусна неочакван спад и често контактуваше нечисто с топката. Отиграванията на Кузманов редовно се приземяха прекалено късо и ставаха лесна плячка за неговия съперник, който спокойно можеше да бяга на любимия си форхенд и проблемите за Мико не закъсняха, защото Родригес Таверна се откъсна напред с 3:0 гейма. Нашият сънародник въобще не мислеше за отказване и изглеждаше по-солиден в дългите размени спрямо аржентинеца, което му помогна да намали изоставането си до 2:3. За съжаление, радостта на втората ни ракета не продължи дълго, тъй като последва нов пробив в полза на южноамериканеца, а този път нямаше връщане назад за Мико и неговото участие в Париж приключи.

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
На косъм от историята: Кузманов се размина с място в основната схема на Ролан Гарос Калоян Соколов
Теми:  
atp | бгенис | димитър кузманов | Обзори | ролан гарос

Коментари





Следвайте ни в Facebook