На косъм от знаменит обрат: Винъс остави сърцето си на корта, но отстъпи пред шампионка от РГ

от в 22:24 на 22.06.2023
Мартин Петков

Винъс Уилямс беше на крачка от това да се класира за първия си четвъртфинал в WTA Тура от 2019-а година насам, но победата остана мираж за нея и тя напусна турнира в Бирмингам. 43-годишната легендарна американка, имаща седем титли от Големия шлем във визитката си, отстъпи пред друга "мейджър" шампионка в лицето на Йелена Остапенко, която е втора поставена в схемата и макар да профука мачбол във втория сет, то впоследствие навакса пробив пасив в решителната част по пътя към крайния успех - 6:3 5:7 6:3. По този начин латвийката се класира за четвъртфиналите в британския град, където ѝ предстои да срещне наглед най-лесното си изпитание до момента, а именно квалификантката Магдалена Фрех.

Още от самото начало очакванията за доминация на сервиращите бяха оправдани, като постепенно с отминаването на първата почивка проблемите за Винъс на собствено подаване настъпиха, ала тя пласира сервис със скорост близо до двеста километра в час, както в най-добрите си дни, за да оцелее. Придобитият импулс от стореното внесе допълнителна увереност в атакуващите удари на бившата номер едно и тя наложи своето темпо, като първа стигна до пробив аванс, повеждайки в резултата с 3:2, ала оттам насетне разликата във физическото състояние между Уилямс и 17 години по-младата Остапенко си каза думата и латвийката напълно обезоръжи опонентката си, при което спечели следващите четири гейма, за да запише откриващия сет на сметката си.

С настъпването на втората част 5-кратната шампионка от Уимбълдън демонстрира с действията си, че все още не е готова да се откаже и дори разполагаше с два брейкбола, които макар и да не успя да оползотвори, то тя остана спокойна на начален удар, като трупаше дивиденти и поддържаше паритета. В секундите преди началото на петия гейм обаче Винъс беше принудена да вземе медицински таймаут и да напусне корта, като физическият ѝ дискомфорт се оказа пагубен за нея и след завръщането си на полето тя нямаше същата острота в сервиса си, което ѝ коства прескъпо и тя предаде подаването си в актива на световната номер 17.

Впоследствие Остапенко доразви преднината си в резултата до 5:3 в своя полза, когато достигна до мачбол още при сервис на именитата си съперничка, ала тогава, изправена до стената, 43-годишната Уилямс получи прилив на енергия, сериозна заслуга за който имаше публиката, застанала зад гърба ѝ, и тя своеобразно ни върна близо четвърт век назад във времето, като заигра най-добрия си тенис от този момент нататък. Американката не просто оцеля в мача, а дори отмъкна началния удар на втората поставена, за да възстанови паритета, като броени минути по-късно отстоя гейма си от ситуация 0:40, за да може в заключителното подаване за сета да вдигне оборотите до неузнаваемост, при което отново реализира брейк и наелектризира трибуните до краен предел, изпращайки сблъсъка в решителната му фаза.

Винъс пренесе изключителното си ниво и на старта на третата част, когато практикуваше офанзивен тенис и не даваше никаква възможност за отговор на латвийката, като спечели осем от първите девет точки и се откъсна напред с ранен пробив, което означаваше общо шести пореден гейм в нейната сметка. Същевременно по всичко личеше, че бившата номер едно е стабилизирала и началния си удар, след като поведе с 40:15 в опит да затвърди аванса си, но тогава грешките от пренавитост взеха връх над нея и тя инкасира рибрейк.

Този момент обаче далеч не сломи напълно Уилямс и тя скоропостижно отново достигна до шанс за пробив при 3:2 в своя полза, пред който, разлика от по-рано в хода на срещата, Остапенко не трепна и го отрази, за да може на свой ред да придобие импулс в представянето си и под знака на завишената интензивност в разиграванията, непосилна за ветеранката, спечели следващите четири гейма, официализирайки победата си.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
На косъм от знаменит обрат: Винъс остави сърцето си на корта, но отстъпи пред шампионка от РГ Мартин Петков
Теми:  
wta | бирмингам | винъс уилямс | йелена остапенко

Коментари





Следвайте ни в Facebook