На този ден преди 11 години: Двубоят, който няма аналог в историята на тениса

от в 18:02 на 24.06.2021
Владислав Риждов

Остават броени дни до началото на третия турнир от Големия Шлем за годината, а именно Уимбълдън. Феновете вече са в очакване да видят любимите си играчи на "свещената трева", а днес те могат да си припомнят един паметен мач, който се изигра именно на кортовете в All England Club. Става въпрос за срещата от първи кръг между Джон Иснър и Никола Маю, завършила на днешния ден точно преди 11 години. Двубоят е записан като най-дългия в историята на тениса, след като двамата играят цели 11 часа и 5 минути в продължение на три дни.

Самият мач стартира на 22 юни 2010 г., но е прекратен поради намалена видимост преди началото на решителния сет. След възобновяването му на следващия ден в 14:05 местно време Иснър и Маю подобряват рекорда за най-дълъг мач в историята в 17:45, но липсата на светлина отново се оказва проблем и мачът бива прекъснат, като геймовете в последната част са равни - 59:59. В началото на следващия ден двамата отново излизат на корта, за да продължат гладиаторската си битка. В крайна сметка след сет, продължил 8 часа и 11 минути, Джон Иснър успява да надделее с резултат 70:68 в решителната част и слага край на определяния от мнозина като "безкраен мач".

Освен че остават в историята на тениса като тенисистите, изиграли най-дългия мач, Иснър и Маю подобряват и друг рекорд, като и двамата съумяват да реализират по над 100 аса в срещата, съответно 113 за високия американец и 103 за французина. За съжаление, през 2019 година от Уимбълдън промениха правилата и вече при 6:6 в петия сет при мъжете и в третия при дамите, ще трябва да се изиграе тайбрек, който да определи победителя. В момента единствено Ролан Гарос няма правило за решителната част, но едва ли някога ще имаме възможността да наблюдаваме подобна среща.


Тенис форум / дискусия / коментари на живо

Оцени тази статия:
На този ден преди 11 години: Двубоят, който няма аналог в историята на тениса Владислав Риждов
Теми:  
джон иснър | никола маю | уимбълдън

Коментари

Следвайте ни в Facebook