На този ден преди 11 години: Двубоят, който няма аналог в историята на тениса

от в 18:02 на 24.06.2021
Владислав Риждов

Остават броени дни до началото на третия турнир от Големия Шлем за годината, а именно Уимбълдън. Феновете вече са в очакване да видят любимите си играчи на "свещената трева", а днес те могат да си припомнят един паметен мач, който се изигра именно на кортовете в All England Club. Става въпрос за срещата от първи кръг между Джон Иснър и Никола Маю, завършила на днешния ден точно преди 11 години. Двубоят е записан като най-дългия в историята на тениса, след като двамата играят цели 11 часа и 5 минути в продължение на три дни.

Самият мач стартира на 22 юни 2010 г., но е прекратен поради намалена видимост преди началото на решителния сет. След възобновяването му на следващия ден в 14:05 местно време Иснър и Маю подобряват рекорда за най-дълъг мач в историята в 17:45, но липсата на светлина отново се оказва проблем и мачът бива прекъснат, като геймовете в последната част са равни - 59:59. В началото на следващия ден двамата отново излизат на корта, за да продължат гладиаторската си битка. В крайна сметка след сет, продължил 8 часа и 11 минути, Джон Иснър успява да надделее с резултат 70:68 в решителната част и слага край на определяния от мнозина като "безкраен мач".

Освен че остават в историята на тениса като тенисистите, изиграли най-дългия мач, Иснър и Маю подобряват и друг рекорд, като и двамата съумяват да реализират по над 100 аса в срещата, съответно 113 за високия американец и 103 за французина. За съжаление, през 2019 година от Уимбълдън промениха правилата и вече при 6:6 в петия сет при мъжете и в третия при дамите, ще трябва да се изиграе тайбрек, който да определи победителя. В момента единствено Ролан Гарос няма правило за решителната част, но едва ли някога ще имаме възможността да наблюдаваме подобна среща.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
На този ден преди 11 години: Двубоят, който няма аналог в историята на тениса Владислав Риждов
Теми:  
джон иснър | никола маю | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook