На този ден преди седем години: Григор Димитров вдигна трофея в Букурещ!

от в 12:40 на 26.04.2021
Калоян Соколов

2014-та година несъмнено беше паметна в развитието на Григор Димитров и си остава една от най-силните му и до днес. Дотогава Гришо имаше сериозни проблеми с физическата си издръжливост и често получаваше крампи, които му пречеха да показва най-доброто от себе си в редица двубои, но всичко това се промени след наемането на Роджър Рашийд от страна на първата ни ракета. Австралийският специалист разчита изключително много на работата във фитнеса и превърна Димитров от юноша в мъж. Родният ни представител вече нямаше проблем да играе по 5 часа на корта срещу най-добрите в света и беше сред водещите играчи по постигнати обрати през годината.

Григор завоюва общо три титли през споменатия сезон, като всички те бяха на различни настилки, а с подобно постижение можеше тогава да се похвали единствено Новак Джокович. Хасковлията си заслужи отличията на надпреварите в Акапулко, Букурещ и Куинс. Сега пък ни предстои да обърнем внимание на неговия триумф в румънската столица, защото се навършват точно седем години от този специален за българския тенис ден.

Нашият сънародник се включва в турнира чрез "уайлдкард" и по този начин оглавява основната схема. Димитров по това време е номер 16 в световната ранглиста, където се изкачва с вихрени темпове и достига до сблъсъка за титлата с убедителни успехи, надигравайки Иржи Весели, Сергей Стаховски и Гаел Монфис.

Така се стигна до решителната битка, в която се очакваше да премери сили с Лукаш Росол, който се намираше в най-силния период от своята кариера и пречупваше редица по-именити съперници с мощните си удари. Това обаче изобщо не бе случаят в мача му с Григор, като стотици наши сънародници бяха дошли да подкрепят Гришо, а той им се отблагодари с фантастичен тенис.

Родният ни представител проби в самото начало, но чехът веднага изравни резултата. Последва период на доминация от страна на сервиращите, докато се стигна до тайбрек, където първата ни ракета пое изцяло инициативата, осигурявайки си пет поредни сетбола, за да измъкне сета. Вторият сет далеч не беше така драматичен и Григор потегли с ранен пробив, който дублира и съвсем скоро купата беше в неговите ръце!

Така Димитров за пръв път спечели надпревара без загубен сет и също така си осигури дебютна титла на червени кортове! Оттогава Гришо е добавил още пет турнирни успеха към визитката си, а ние се надяваме много скоро да има нови радостни моменти, които да си припомняме след време с умиление.

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
На този ден преди седем години: Григор Димитров вдигна трофея в Букурещ! Калоян Соколов
Теми:  
atp | букурещ | григор димитров | любопитно | на този ден

Коментари





Следвайте ни в Facebook