На този ден: Първата дисквалификация в историята на Уимбълдън

от в 15:13 на 01.07.2021
Калоян Соколов

Тенисът е известен като джентълменска игра, но противоречивите прояви от състезателите не липсват и в този спорт, а някои от тях заемат място на най-голямата възможна сцена. Точно такъв е случаят с Джеф Таранго, който става първият дисквалифициран играч в историята на Уимбълдън. Днес се отбелзват точно 26 години от въпросното събитие, при което американецът просто си събира багажа и напуска сам корта, защото е побеснял от съдийството във въпросния двубой. Жената на Таранго пък дори стига още по-далеч, тъй като си позволява да зашлеви арбитъра Бруно Ребьо.

Драмата се разразява в третия кръг на надпреварата, когато Джеф се изправя срещу световния номер 117 Александър Мронз. Германецът печели първия сет и е на път да пробие във втория, само че фаворитът в двубоя пласира ас и възвръща интригата в гейма. Съдията обаче отсъжда топката в аут, което кара Таранго да побеснее. Публиката започва да освирква Джеф и го приканва да застане обратно на сервис линията, но той призовава феновете да млъкнат.

Така Таранго си докарва предупреждение и съвсем губи почва под краката си, осмелявайки се да определи Ребьо за най-корумпираното официално лице в Тура. Французинът реагира моментално и отсъжда наказателен гейм, а в този момент състезателят вкарва ракетите си обратно в сака и напуска игрището пред невярващите погледи на привържениците.

Наказанието за американеца е в размер на близо 44 хиляди докара, като също така правата му за следващите два турнира от Големия шлем са спрени. Той все пак намира сили да напише извинително писмо, с чиято помощ намалява глобата си наполовина. Джеф Таранго и Бруно Ребьо не провеждат нито един разговор през годините, докато бившият играч си остава на мнението, че двубоят тогава е бил уреден.

Кариерата на Таранго не се развива дотам впечатляващо, съдейки по рекордното му класиране - номер 47. Американецът остава в историята като първият дисквалифициран играч в историята на Уимбълдън и освен това може да се похвали, че е нанесъл първото поражение на Андре Агаси в юношеско състезание.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
На този ден: Първата дисквалификация в историята на Уимбълдън Калоян Соколов
Теми:  
atp | анализи и истории | джеф таранго | любопитно | на този ден | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook