На този ден в историята: Цонга осъществи пълен обрат срещу Федерер и нанесе първо подобно поражение на Маестрото в кариерата му на "мейджър" турнири

от в 11:36 на 30.06.2020
Калоян Соколов
Роджър Федерер определено може да бъде смятан за най-великия играч на трева в историята, като държи еднолично рекорда по титли от Уимбълдън. Осемкратният шампион в Лондон обаче трябваше да претърпи и някои разочарования през годините. През 2010 г., той отпадна в четвъртфиналната от Томаш Бердих, а сценарият се повтори и година по-късно по-късно, когато Маестрото отстъпи на Жо-Вилфред Цонга.



Тогава швейцарецът губи мач за пръв път в Големия шлем от 2:0 сета в негова полза, което прави поражението още по-болезнено. Цонга се нарежда единствено до Хюит и Налбандиян, които също са надигравали Роджър по този начин, ала съответно на финалния Мастърс и в Купа Дейвис. Французинът също така предотвратява възможността да видим водещите четирима поставени в полуфиналите на турнира, като това не се е случвало от сезон 1996 до ден днешен.

Срещата не започва особено добре за Жо, защото Федерер пробива още във втория гейм на двубоя, само че швейцарецът така и не успява да вземе повече подаването на опонента си. Цонга сервира блестящо в хода на сблъсъка, а същевременно осъществява по един брейк във всяка от последните три части и заслужено записва името си в историята на спорта, макар да отстъпва на Джокович в следващия кръг.



Именно сърбинът триумфира с купата в това издание, надигравайки Рафаел Надал на финала. Тази победа дава на Ноле шанс да дебютира на първото място в световната ранглиста. Балканецът печели и заключителния"мейджър" за годината срещу Рафа, но интересната подрбоност е, че Джокович нанася още едно такова поражение на Федерер в полуфиналната фаза в Ню Йорк. Роджър пък трябва да преглътне подобно разочарвание и осем години по-късно, когато Андерсън го шокира на "свещената трева".

 

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
На този ден в историята: Цонга осъществи пълен обрат срещу Федерер и нанесе първо подобно поражение на Маестрото в кариерата му на "мейджър" турнири Калоян Соколов

Коментари





Следвайте ни в Facebook