Началото на Уимбълдън: Турнир с характер на облог и скептицизъм за бъдещето на тениса

от в 12:49 на 01.07.2022
Калоян Соколов

Тази година отбелязваме 135-ото издание на Уимбълдън, като турнирът се е превърнал през времето в същинска институция. Всяка легенда обаче има своето не чак толкова бляскаво начало и най-известната тенис надпревара не прави изключение в това отношение. Всичко започва през 1868-а година, когато е основан "Ол Инглънд Клъб", но тогава съоръжението се е използвало единствено за игра на крикет. Постепенно тенисът набира популярност в Обединеното кралство и клубът изгражда добре познатите ни кортове само седем години по-късно. През 1887-а пък е постановено мястото да стане пълноправен дом на крикета и тениса, което формира сегашното му име -  All England Lawn Tennis and Croquet Club.

Собствениците решават да отбележат тази сериозна промяна, организирайки първия тенис турнир в света. Играта обаче все още не е позната в модерния си вид и само 22-ма мъже решават да премерят сили в това ново за тях начинание. Всеки от тях пък трябва да заплати по 1 гвинея за своето участие, а шампионът ще прибере парите на останалите, което по-скоро прилича на облог между приятели, а не толкова на професионална надпревара.

В крайна сметка до финала достигат Спенсър Гор и Уилям Маршал, като зрителите на мача са не повече от 200 и са заплатили за билет сума, с която тогава не е можело да се изпие повече от едно кафе. Гор показва далеч по-голямо майсторство от своя опонент и го побеждава с 3:0 сета за малко повече от 50 минути игра.

Първият шампион на Уимбълдън е уважаван джентълмен, който е равноправен съдружник в консултантска фирма и е един от най-добрите играчи на крикет в страната. Британецът е запален спортист и не му отнема много време да усъвършенства тънкостите на тениса, макар че почти не е докосвал ракета преди турнира. Всъщност мнозина го считат за изобретателя на волето, защото той пръв прилага прийома сервис-воле и неговите опоненти не са имали никаква идея как да противодействат.

Самият Спенсър далеч не е запленен от спечелването на трофея и споделя мнението, че тенисът на трева е малко скучен спорт и не вижда никакъв шанс да измести вече установените съревнования на Острова. Гор не вижда бъдеще в играта и предрича скорошно нейно изчезване, след което отново се завръща към крикета.

Все пак шампионът бива поканен да защити титлата си през следващия сезон, а условията до голяма степен напомнят на случващото се в съвременния бокс, тъй като Спенсър получава директно място в сблъсъка за купата и очаква своя претендент. Най-достоен се оказва Франк Хадоу, който побеждава всички останали играчи в основната схема и застава в решителен двубой срещу миналогодишния победител. Оказва се, че претендентът също е усвоил практиката да атакува мрежата и даже е усъвършенствал тази техника, което му носи победата в мача, и Гор никога повече не стъпва на тенис корт в живота си.

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Началото на Уимбълдън: Турнир с характер на облог и скептицизъм за бъдещето на тениса Калоян Соколов
Теми:  
atp | анализи и истории | истории и анализи | любопитно | спенсър гор | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook