Надал: Бързият преход от хард на клей щеше да бъде твърде опасен за мен

от в 13:58 на 11.08.2020
Марк Хаджижеков
19-кратният шампион от Големия шлем Рафаел Надал няма да защитава титлата си на US Open през септември. Пандемията, причинена от коронавирус спря изцяло тенис тура на мъжете през последните пет месеца, а сезонът трябва да се рестартира в Ню Йорк (Синсинати и US Open) след няколко седмици, и то при строги правила.


Много играчи не са готови да пътуват до САЩ при тези условия и не желаят да рискуват да бъдат сложени под карантина, след като се върнат в Европа. Четирикратният шампион на US Open в лицето на Надал е най-известната фигура в този списък към момента, като испанецът видимо не е предпочел правилата за рестарт на сезона. Той избягва да тренира на твърди кортове през последните седмици.

Вместо това „Матадора” прекарва време с приятели и семейството си, наслаждавайки се на новата си яхта, играе голф и тренира на клей, подготвяйки се за Рим и Ролан Гарос. Надпреварата в Мадрид няма да се проведе през септември, но това не накара Рафа да промени решението си, като вторият в света избра да прескочи тазгодишния US Open, за да продължи да се подготвя за Ролан Гарос, където ще търси 13-тата си титла.

В скорошно интервю Рафа заяви, че би било най-добре да приключи годината и да се съсредоточи върху 2021 г., въпреки че „Матадора” разбира, че има много различни фактори. Решението му да прескочи US Open не е било лесно, като испанецът се е консултирал със своя екип и семейство и се е опитал да направи най-добрия избор при дадените обстоятелства. Надал посочи здравната ситуация като своя основна причина да стои далеч от US Open, като Рафа спомена, и че бързият преход от хард към клей изобщо не би бил полезен за тялото му. Освен това испанецът спомена, че усеща липса на боен дух през последните няколко седмици и след толкова дълга почивка той не е успявал да даде обичайните си 100% на тренировките.

„Ситуацията със здравето е първото основно неудобство при вземането на моето решение. Ситуацията изглежда не е в пълен контрол, така че в такъв случай след консултация с моя екип решихме да пропуснем US Open. Второ, графикът е твърде предизвикателен, при положение че минаха толкова много месеци без да се състезавам. Преминаването от хард на клей с почти никакво време за подготовка е опасно за тялото и за бъдещето ми. Това е въпрос на лично желание. Ситуацията е такава, че нямам достатъчно голямо желание, за да пътувам до Ню Йорк и да се състезавам там.

Ако ще се състезавам, всичките ми сили трябва да се съсредоточат върху конкурентоспособността, за да се представя най-добре, но би било трудно да се постигне това в наши дни. Обстоятелствата ме принудиха да взема това решение“, завърши Надал.

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Надал: Бързият преход от хард на клей щеше да бъде твърде опасен за мен Марк Хаджижеков

Коментари





Следвайте ни в Facebook