Надал иска промени, за да се запази интересът към тениса

от в 19:49 на 28.03.2016
Георги Христов

Рафаел Надал смята, че е наложително в тениса да се вземат мерки, за да бъде задържан интересът на зрителите. Според него с прогреса на технологиите мощните състезатели са привилегировани, а на заден план остават уменията и тактиката.

За испанеца всичко това може да се реши с промени в правилата.

"Спортът трябва да се промени във всички аспекти. Днешните играчи са по-високи от преди. Ракетите позволяват по-мощни удари. В същото време нищо не се е променило в спорта ни като правила - колко е висока мрежата, изобщо всичко е постарому.

"Хората се вълнуват, когато точките са продължителни. Ако това се случва по-рядко, е очевидно че спортът ни е в беда," аргументира се Надал.

29-годишният испанец има 67 титли в кариерата си. "Трябва да мислим за бъдещето. Аз не говоря за моето поколение, а за следващите. Хората обичат да има драма, разигравания. Не се сещам за изключителни мачове, в които има само по един сервис и завършващ удар след това.

"Хората си спомнят най-вече мачовете с невероятни точки. Те ги съпреживяват."

Той също така вярва, че на тениса са нужни звезди, а не всеки турнир да бъде печелен от различен състезател. За него е важно да се създават съперничества подобни на неговото с Роджър Федерер и Новак Джокович.

"По мое мнение не е добре, ако всеки турнир бива печелен от нов състезател. Хората имат нужда да подкрепят даден тенисист, трябват звезди. А, за да бъдат изградени те, е нужно време. В последните 10-12 години видяхме комбинации от стилове, различни играчи с шанс да спечелят основните титли.

"Очевидно е, че сега най-добър е Новак. За последната година и половина-две, той доминира. Може би твърде много, но той го заслужава," смята още Матадора.

Рафа е сигурен, че въпреки слабите му резултати в последно време, това не е краят за него.

"Наслаждавам се да играя моя спорт. Важното е да обичаш играта - ще остана докато съм щастлив."

В Маями Надал никога не е печелил титлата и тя е една от малкото липсващи в колекцията му. Ибериецът е губил четири финала. "Това е позитивен турнир за мен - имам няколко финала. Лошото е, че никога не съм печелил."


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Надал иска промени, за да се запази интересът към тениса Георги Христов
Теми:  
рафаел надал | тенис

Коментари





Следвайте ни в Facebook